QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Testování českých pendlerů v Bavorské Rudě pokračuje. Testy jsou zdarma

20.10.2020 18:02

Okres Regen bude nadále pokračovat v testování pendlerů v Bavorské Rudě. Testování je určeno pro pendlery a je zdarma. Při testování se zatím nákaza prokázala u 3,3 %.

regner foto1

48 pozitivních výsledků z celkového počtu 1456 provedených testů v prvním týdnu, taková je bilance jen za první čtyři dny testování v Bavorské Rudě. Testování zdarma bez rezervace tu provádí okres Regen a kvůli velkému zájmu v něm pokračuje. Mobilní stanice je pendlerům k dispozici na parkovišti u bývalého bazénu ihned za hraničním přechodem. 

„Testování pendlerů zamezuje dalšímu šíření nákazy,“ říká zemská radní Rita Röhrl. Z tohoto důvodu bude okres Regen i nadále testovat pendlery na SARS-CoV-2. K tomuto rozhodnutí je povzbudily výsledky z prvních 4 testovacích dnů v Bavorské Rudě.

„Z testovaných byly celkem 3,3% pozitivní. Většina z 48 pozitivně testovaných pracuje ve firmách v okresu Regen,“ uvádí zemská radní. Ostatní jsou zaměstnaní v okolních okresech.

Röhrl je přesvědčena, že důsledné testování může zamezit dalšímu šíření v rané fázi. V souvislosti s tím děkuje vládě Dolního Bavorska a obci Bavorská Ruda. Vláda v současné době zpřístupnila mobilní testovací stanici a podporuje tím podnikatele, firmy i občany v regionu. Starosta Bavorské Rudy Michael Herzog také přispěl k úspěchu testování svou podporou.

Němci začali s testováním v pondělí 12. října, původně bylo plánované jen na 3 dny. Zemská radní momentálně doufá, že by mobilní testovací stanice mohla být nahrazena stálým zařízením.

„Jelikož počty nakažených v sousední České republice stále rostou, chtěli bychom v testování pendlerů setrvat. S ohledem na týdenní nárůst infikovaných více než 560 osob na 100 000 obyvatel v okresu Klatovy je důležité testovat i nadále,“ uvedla Rita Röhrl.

Podle radní je důležité také nabízet testy zdarma.

foto: Zemský okres Regen

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24