QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tip na výlet: Chalupská a Jezerní slať na Šumavě - FOTKY

09.06.2019 13:03

Slatě jsou vyhledávaným cílem turistů na Šumavě. My vám přinášíme tip na výlet k Jezerní a Chalupské slati, které se nacházejí necelých deset kilometrů od sebe.

Jezerní slať na Šumavě foto QAP (5)
Chalupská slať Šumava foto QAP (2)Chalupská slať Šumava foto QAP (4)Chalupská slať Šumava foto QAP (5)Chalupská slať Šumava foto QAP (3)Chalupská slať Šumava foto QAP (6)Chalupská slať Šumava foto QAP (8)Chalupská slať Šumava foto QAP (7)Chalupská slať Šumava foto QAP (10)Chalupská slať Šumava foto QAP (9)Chalupská slať Šumava foto QAP (11)Chalupská slať Šumava foto QAP (12)Chalupská slať Šumava foto QAP (14)Chalupská slať Šumava foto QAP (13)Chalupská slať Šumava foto QAP (15)Chalupská slať Šumava foto QAP (16)Chalupská slať Šumava foto QAP (17)Chalupská slať Šumava foto QAP (18)Chalupská slať Šumava foto QAP (19)Chalupská slať Šumava foto QAP (21)Chalupská slať Šumava foto QAP (1)hřiště u Chalupské slaťě foto QAP (20)IC Svinná Lada - foto QAP.czJezerní slať na Šumavě foto QAP (1)Jezerní slať na Šumavě foto QAP (2)Jezerní slať na Šumavě foto QAP (3)Jezerní slať na Šumavě foto QAP (4)Jezerní slať na Šumavě foto QAP (6)Jezerní slať na Šumavě foto QAP (5)Jezerní slať na Šumavě foto QAP (8)Jezerní slať na Šumavě foto QAP (7)Jezerní slať na Šumavě foto QAP (9)Jezerní slať na Šumavě foto QAP (11)Jezerní slať na Šumavě foto QAP (10)Jezerní slať na Šumavě foto QAP (12)Jezerní slať na Šumavě foto QAP (13)Jezerní slať na Šumavě foto QAP (14)Jezerní slať na Šumavě foto QAP (15)Parkoviště u Jezerní slatě

Chalupská slať leží zhruba 1 kilometr od obce Borová Lada nedaleko IC Svinná Lada. Právě zdejší "íčko" je výchozím bodem k rašelništi. Odtud vede povalový chodník, po kterém dojdete až k vyhlídkové plošině k největšímu rašelinovému jezírku v Čechách.

Chalupská slať Šumava foto QAP (9)

Pokud nezavítáte na slať v rámci nějaké větší túry, nemusíte si dělat starosti s autem. To zaparkujete u silnice (vedoucí z Kvildy na obec Borová Lada) jen pár minut chůze od informačního střediska.

Do infocentra Svinná Lada při návštěvě slatě rozhodně zajděte. Jde sice o menší íčko, expozice je zde ale velmi zajímavá. Věnuje se právě šumavským rašeliništím. Dozvíte se například, jak na slatích probíhala těžba rašeliny.

Na louce pod íčkem je dětské hřiště pro nejmenší návštěvníky.

Chalupská slať Šumava foto QAP (21)

Chalupská slať představuje přechodný typ mezi údolními vrchovišti vytvořenými podél Vltavy a Křemelné a horskými vrchovišti z náhorní plošiny Šumavských plání. Podél povalového chodníku k jezírku roste řada vzácných rostlin a stromů, na informačních tabulích se dozvíte, o jaké druhy jde.

K další slati vyrazte po silnici směrem na Kvildu. Po necelých deseti kilometrech se mezi obcemi Kvilda a Horská Kvilda nachází další slať - Jezerní slať.

Ani tady nepůjde o nějakou velkou túru. U silnice je parkoviště s parkovacím automatem, odkud se po pár minutách chůze dostanete k Jezerní slati (pozor až ke slati nesmíte na kolech, to musíte nechat zaparkované před závorou).

Jezerní slať má vyhlídkovou věž, která nabízí pěkný výhled na rozsáhlé rašeliniště. Zdejší klima patří k nejstudenějším v Čechách, panují zde celoročně velmi nízké teploty.

Dalším zajímavým tipem v okolí jsou Soví voliéry v obci Borová Lada. Info k výletu a fotky najdete zde.

foto: QAP.CZ

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24