TIP NA VÝLET: Objevte Žihobce s Netopýřím parkem a zámkem - FOTKY

14.07.2021 16:14

V Plzeňském kraji jsou ještě neobjevená místa, které turisté neberou útokem. Jedním z nich jsou Žihobce. Tato malá obec s dominantním kostelem má ale co nabídnout. Netopýří park, zámek, krásnou přírodu...

žihobce foto QAP (4)
žihobce foto QAP (4)žihobce foto QAP (3)žihobce foto QAP (2)žihobce foto QAP (1)žihobce foto QAP (5)žihobce foto QAP (6)žihobce foto QAP (8)žihobce foto QAP (7)žihobce foto QAP (9)žihobce foto QAP (10)žihobce foto QAP (11)žihobce foto QAP (13)žihobce foto QAP (12)žihobce foto QAP (14)žihobce foto QAP (15)žihobce foto QAP (16)žihobce foto QAP (17)žihobce foto QAP (18)žihobce foto QAP (19)žihobce foto QAP (20)žihobce foto QAP (21)žihobce foto QAP (22)žihobce foto QAP (23)žihobce foto QAP (24)žihobce foto QAP (25)žihobce foto QAP (27)žihobce foto QAP (26)žihobce trasa ze sušice

Žihobce najdete nedaleko Sušice. "Ves Žihobce je velmi stará. Již roku 1045 ji daroval kníže Břetislav I. Břevnovskému klášteru," píše se na pamětní tabuli na zdejším zámku. O tom, že Žihobce dýchají atmosférou let minulých vás hned po příjezdu přesvědčí dominantní kostel i zámek.

Žihobecký zámek pochází ze 17. století., v 19. století k zámku přibyl rozsáhlý park. V současné době sídlí v jedné části zámku základní škola, ta druhá ale nabízí poznání pro turisty. Navštívit zde můžete Muzeum Lamberská stezka.

 

žihobce foto QAP (3)

 

V přílehlém zámeckém parku se můžete vydat po okružní naučné stezce Netopýřím parkem. Není to nikterak dlouhá trasa, měří jen něco málo přes 1 kilometr. Trochu se zapotíte při stoupání na vrchol, na horních loukách od jednoho ze zastavení je ale nádherný výhled na krajinu Pošumaví a blízkou Šumavu.

Informační cedule naučné stezky Netopýřím parkem vás seznámí se zdejší historií i šlechtickým rodem Lamberků. V parku je broukoviště, které vzniklo z kmenů pokácených při revitalizaci. Zastavíte se u Lamberkova lóže a seznámíte se se životem netopýrů, kteří tu v parku žijí (i když my jsme žádného neviděli). Kvůli netopýrům byl ale park a půda u zámku prohlášeny evropsky chráněnou lokalitou.

 

žihobce foto QAP (13)

Dominantou města je kostel Proměnění Páně, novorománský svatostánek vystavěný v letech 1872-76 na místě zaniklého gotického kostelíka. V kostele je zvon z roku 1601 a dochované varhany z dílny sušického varhanáře Fischpery. V roce 2010 prošel kostel rozsáhlými opravami.

 

Praktické info:

Žihobce leží zhruba 12 km od Sušice (viz mapa níže), zaparkovat můžete přímo v obci u zámku.

Cestu Netopýřím parkem zvládnete i s malými dětmi, dokonce i s kočárkem (pokud vám tedy nevadí chvíli tlačit do kopce). 

Doporučujeme výlet spojit s návštěvou Sušice, která nabízí celou řadu aktivit - bazén, cyklostezku podél Otavy, ostrov Santos s dětským hřištěm, adrenalinový park s lanovými překážkami apod.

foto: QAP.cz

 

žihobce foto QAP (1)

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24