Tip na výlet: Zámek Kozel a Mariina vyhlídka - FOTO

28.01.2021 17:25

Máme pro vás další tip na výlet. Tentokrát jsme se vydali kousek od Plzně, konkrétně na zámek Kozel, ze kterého jsme pokračovali po naučné stezce k Mariině vyhlídce. Trasa nám trvala přibližně 2 hodiny.

1
12345Snímek obrazovky 2021-01-28 v 16.26.07

Nevíte kam o víkendu na výlet? Máme pro vás další tip! Zámek Kozel - Mariina vyhlídka.

K zámku Kozel se můžete dostat ze dvou parkovišť. První, hlavní parkoviště je v obci Šťáhlavice, cca 1 km od zámku. Cestou na zámek budete procházet kolem Lopatského rybníka a přírodně krajinářským parkem, který celý zámek obklopuje. Z druhého, vnitřního parkoviště, které je vzdálené přibližně 150 m od hlavní budovy zámku jsme se vydali my. Toto parkoviště je vhodné i pro handikepované návštěvníky. Dobrou zprávou je, že celý areál zámku a všechny návštěvnické okruhy jsou bezbariérové.

3Nyní je otevřen pouze rozsáhlý 40 hektarový přírodně krajinářský park, který je dílem F. X. France. Při červnové prohlídce parku si nezapomeňte prohlédnout liliovník tulipánokvětý, jehož květy připomínají tulipány.

2Lesy v okolí zámku Kozel jsou propleteny množstvím turistických tras i cyklotras včetně dvou vyznačených naučných stezek. Navštívit můžete také blízkou zříceninu hradu Lopata.

Snímek obrazovky 2021-01-28 v 16.26.07

K Mariině vyhlídce se snadno dostanete od zrevitalizovaného parkoviště u lesní cesty vedoucí ke Kornatickému rybníku. Na Mariině vyhlídce naleznete nový vyhlídkový altán, který je replikou historického objektu. O původním altánu je zmínka již v roce 1838 a to pod názvem Mariaruhe. Po roce 1918 je používán název Mariina vyhlídka/Mariina skála či Mariarut. Nechal jej postavit tehdejší majitel panství Kristian Valdštejn. Altán byl v roce 1953 bohužel stržen vichřicí a k jeho obnově došlo až nyní.

My jsme se kvůli špatnému počasí rozhodli trasu zkrátit, proto jsme se vydali k Mariině vyhlídce autem. Jak už to tak bývá, lenost nás dostihla a my zapadli ve sněhu. Tímto bychom chtěli veřejně poděkovat panu Tomáši Bursovi z Nadačního fondu Dobří lidé Česka, který nás pomocí svého auta vytáhl.

Foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24