Titul Trenérka roku 2017 patří atletce Lucii Plašilové

13.03.2018 19:21

Plzeňskou trenérkou roku se stala bývalá reprezentantka v hodu kladivem Lucie Plašilová, který nyní vede atletickou mládež. Mezi trojici nejlepších patří ještě jachtař Miroslav Horák a atlet Jakub Ryba.

Lucie-Plašilová

Ocenění trenéři převezmou při vyhlášení Sportovce Plzně 2017 v kategoriích žactva a dorostu, které  připravuje Nadace sportující mládeže. Akce se  uskuteční  v úterý 20. března na plzeňské radnici.

"Trenéři jsou vedle rodičů ti nejdůležitější, kteří mohou pomáhat utvářet v dětech pozitivní vztah ke sportu, zdravému životnímu stylu a vedou je k hodnotám fair play. Zároveň jsou klíčovými osobnostmi, které svým svěřencům pomáhají dosáhnout těch nejlepších výsledků. Své práci věnují obrovské množství energie a úsilí, sportu obětují svůj volný čas. Sami přitom často stojí v pozadí a svoji práci mnohdy vykonávají bez odpovídající odměny či společenského uznání,“ sděluje člen správní rady nadace Lukáš Lintimer.

Hlavním kritériem pro výběr Trenéra roku jsou především úspěchy sportovců ve věku do 19 let, které daný trenér vedl nebo na jejichž přípravě se podílel.

Lucie Plašilová loni  vedla v atletickém klubu AK Škoda Plzeň Kateřinu  Skypalovou (mistryně Evropy do 20 let, mistryně ČR v kategorii žen, do 22 let a juniorské kategorii). Jejími dalšími úspěšnými svěřenci v roce 2017 byli  Jakub Forejt (6. místo na MS do 18 let, 1. místo na mezistátním utkání, 2. místo MČR), Michal Forejt (13. místo na MS do 18 let, mistr ČR v dorostu  a v kategorii do 22 let) a Petr Kaucký (2. místo MČR mužů).

Miroslav Horák se jachtingu věnuje 33 let a stále aktivně závodí. Celkem 20 let pracuje jako trenér mládeže v jachtařském oddílu TJ Lokomotiva Plzeň.  Loni trénoval  posádky Jakub Dobrý / Tereza Dobrá (2. místo ME RS Feva, 7. místo MS RS Feva, 1. místo Evropský pohár RS Feva , 1. místo MMČR RS Feva, 1. místo LODM a posádku Ondřej Baštář / Petr Pelnář (1. místo MMČR do 13 let, 1. místo Pohár ČR 2017 RS Feva do 13 let).

Jakub Ryba působí jako trenér na Sportovním gymnáziu Plzeň, ve volném čase  vede  mládež v oddílu AK Škoda Plzeň. Jeho tréninkové skupiny se řadí k nejúspěšnějším v naší republice, a díky jeho práci se plzeňská atletika vrací mezi českou špičku. V roce 2017 trenérsky vedl například Barbaru Píchalovou (1. místo 60m překážek, 1. místo skok daleký MČR žactva v hale, 1. místo 100m a 200m překážek MČR žactva a 1. místo LODM 100m překážek a skok daleký).

FOTO: Nadace sportující mládeže

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24