To je podívaná! Na Vlčí Hoře kvetou vzácné hořečky drsné Sturmovy - FOTKY!

14.09.2018 15:03

Vzácná a zákonem chráněná bylina hořeček drsný Sturmův právě rozkvétá u Černošína na Tachovsku. Tyto květy pravidelně monitoruje i botanik Václav Větvička.

P9100820
P9100820P9100831P9100829P9100833

Vlčí Hora u Černošína se právě přizdobila do fialové barvy. Začíná totiž kvést vzácný a chráněný hořeček drsný Sturmův (Gentianella obtusifolia subsp. sturmiana), což je dvouletá bylina dorůstající velikosti od deseti do pětatřiceti centimetrů.  Jde o chráněnou bylinu, která se v Česku vyskytuje jen na několika místech.

Flóru Vlčí Hory a okolí pečlivě sleduje také botanik Václav Větvička, který říká, že tato oblast je botanicky velice zajímavá, dokonce hlídá i růst jilmu habrolistého, který jako jeden z mála roste v centru Černošína. "Tento hořeček je chráněný a vzácný a u nás kvete jen asi na pěti místech republiky. Původně jsme měli zaznamenáno kolem stovky lokalit, ale od roku 1997 evidujeme pouze těchto pár míst, a to v okolí Pily a Bražce na Karlovarsku, na vrchu Volfštejn u Černošína, Kocelovice na Blatensku a snad Nehodiv a Hnačov na Klatovsku.  Jde o kriticky ohrožený druh, který je veden v tzv. Červené knize ohrožených druhů z roku 1999 na str. 169," uvedl Václav Větvička.

Zatím je venku jen pár trsů této květiny, vidět jsou i ocúny jesenní. Pokud by někdo měl zálusk si donést tyto krásné květy na zahradu, bude zklamán. Hořeček nelze přesadit, potřebuje speciální půdu a jinde se neuchytí.

FOTO: Martina Sihelská

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24