QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tradiční menu jinak! Velikonoční plněná sekaná hodně překvapí

20.04.2019 11:06

K Velikonocům jasně patří nádivka a vajíčka. Nechcete ale zkusit něco nového? Velikonoční sekaná s nádivkou a vejci je parádní záležitost. S tipem od foodblogerky uspějete!

upr1

Na přípravu budete potřebovat: 

1kg mletého masa (směs hovězího a vepřového)
2 starší rohlíky
100 ml mléka na namočení rohlíků
3 vejce
čerstvé bylinky (kopřivy, pažitka, medvědí česnek, petrželka)
2 cibule
3 stroužky česneku
hrst strouhanky
sůl a pepř 

Nádivka:

3 rohlíky

3 vajece

8 vajec natvrdo uvařených

300 g slaniny nakrájené na dlouhé a tenké plátky
olej

Postup přípravy receptu:

Pokud připravuji domácí sekanou, většinou si koupené mleté maso ještě jednou semelu na masovém strojku. Ale nechám to na uvážení každého. Spolu s masem projedu strojkem i nakrájené a v mléce namočené rohlíky.

Maso vložte do mísy, přidejte nakrájené a v mléce namočené rohlíky. Osolte, opepřete a zalijte mlékem. Důkladně rukama směs propracujte. Díky mléku bude maso jemnější. Nechte alespoň hodinu (nebo přes noc) stát.

Mezitím připravte nádivku podle receptu výše a uvařte vejce natvrdo. Dále na oleji orestujte najemno nakrájené cibule a v závěru restování přidejte i prolisované stroužky česneku. Nechte zcela vychladnout.

Formu ve které budete sekanou péci, vymažte trošku olejem a vyložte slaninou.

A vraťte se k sekané, do které zapracujte bylinky, vejce, cibuli s česnekem a strouhanku. Směs důkladně, opět rukama, propracujte.

Do slaninou vyložené formy (na dno) rozložte rovnoměrně nejprve polovinu směsi na sekanou, dobře upěchujte. Pak přijde první polovina nádivky, do níž vtlačte do středu za sebou vejce natvrdo. Zbytkem nádivky vejce obložte a dobře opět stlačte. Poslední vrstvu bude tvořit směs na sekanou.

Vše dobře urovnejte, pomažte olejem a formu překryjte alobalem. Může se stát, že bude z formy vytékat tuk či šťáva, raději ji postavte na plech. Vložte do trouby rozpálené na 200°C a pečte 45 minut. Poté formu vyjměte z trouby, sundejte alobal a překlopte sekanou na plech tak, aby byla slanina nahoře. Dopečte ještě 15 minut do zlatavé barvy. Před podáváním nechte sekanou chvilku odpočinout, bude se lépe krájet.

foto a recept: Andrea Motlíková

Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24