QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Transfuznímu oddělení v Plzni se tenčí zásoby krve!

10.08.2022 13:35

Zásoby krve se tenčí. Kromě skupin 0-, A- nyní nově zkrátilo Transfuzní oddělení FN Plzeň interval zvaní také pro A+. Pro muže na 8 týdnů, pro ženy na 12 týdnů.

Transfuzní oddělení FN Plzeň_foto fnplzen.cz

„Kromě 0-, A- nyní ZKRACUJEME INTERVAL ZVANÍ TAKÉ PRO A+. Ostatní skupiny beze změny. Prosíme, objednejte se a přijďte, vezměte s sebou kamaráda! Jsme vděční za každou kapku,“ uvedlo ve středu 10. srpna Transfuzní oddělení FN Plzeň na svém Facebooku.

Nyní platí zkrácený interval mezi odběry pro dárce krevních skupin 0-, A-, A+. Pro muže na 8 týdnů, pro ženy na 12 týdnů. "Dárce zveme s ohledem na krevní skupiny, které jsou v dané době potřeba pro zásobování nemocnice, aby pokud možno nedocházelo k nedostatku v dané krevní skupině nebo naopak k nevyužitému nadbytku. (Červené krvinky mají trvanlivost 42 dny, krevní destičky 5 dnů a krevní plazma až 3 roky. Po uplynutí této doby již nelze transfuzní přípravky použít.) Žádáme proto o pochopení, že dárci s krevními skupinami Rh(D) negativními jsou zváni častěji. Zvaní dárců se skupinami Rh(D) pozitivními je méně časté, v některých případech je odběr i dočasně pozastaven z výše uvedeného důvodu," uvádí vedení oddělení.

Foto ilustrační, FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24