QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Trápí vás akné? Jak na něj poradí Pavla Kavinová, lektorka PK

08.09.2020 16:11     10.09.2020 11:00

Každý z nás se s ním setkal. Někoho trápilo dlouhé roky, někoho jen krátkou část puberty a u někoho se objevilo až s hormonální změnou po porodu. Ano, řeč je právě o akné a jeho projevech.

117473002_1582214001957999_4687670228461262581_n

Za svůj život se s projevy akné setká 85% populace, ale troufneme si říct, že nějakého uhříka měl snad úplně každý. Toto kožní onemocnění se objevuje nejčastěji v pubertě, a to na obličeji, ramenou, hrudi nebo zádech. Je velmi obtěžující a často přetrvává až do dospělosti.

A co vlastně akné způsobuje? Na to jsme se zeptali lektorky PK Pavly Kavinové.

„Není dosud zcela jasné, proč někteří lidé trpí akné a jiní ne. Mezi faktory, které ovlivňují tvorbu akné patří dědičnost, hormonální nerovnováha, stres, špatné stravovací návyky, ale také dlouhodobý pobyt pod umělým osvětlením. V létě, kdy jsme více venku na slunci a čerstvém vzduchu dochází velmi často ke zlepšení stavu akné. Teď, když se mladí lidé vracejí do škol, upravují si stravovací návyky a jsou vystaveni stresu, mám největší nárust nových případů řešících akné,“ říká lektora PK.

Pavla Kavinová také radí, jak s akné zatočit jednou pro vždy. „Akné vás nemusí trápit, pokud dodržujete několik zásad. Hlavní ale je celková změna životního stylu.“

1

Co taková změna životního stylu zahrnuje:

  • úpravu jídelníčku
  • užívání bylinek čistících krev – kopřiva, máta, pampeliška
  • omezení konzumace bílého cukru, čokolády, bílé mouky, uzenin
  • vyvarovat se alkoholických nápojů
  • zaměřit se na vlastní psychiku
  • naučit se správným každodenním návykům v péči o ple

Jak vypadá správný rituál péče o aknózní pleť? Odpověď naleznete na blogu poradkyně Pavly Kavinové, lektorky PK.

Máte-li potřebu probrat své problémy s pletí osobně, můžete navštívit Svět krásy a zdraví tianDe PK v Plzni na Doudlevecké ulici 20.

foto: ilustrační - TianDe Pk

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24