QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tříkrálová sbírka v Plzni je zahájená. Do ulic vyjede také Tříkrálová tramvaj

03.01.2019 11:38

Na plzeňské radnici byla oficiálně zahájená Tříkrálová sbírka. Také v letošním budou v ulicích Plzně koledovat "netradiční" králové a vyjede i Tříkrálová tramvaj.

5
534190102_Tri_kralove_Sbirka_2ImageHandler.aspx

V Plzni byla sbírka zahájená tradičně přímo v mázhauzu radnice na náměstí. Následně se malí koledníci vydali do ulic. Sbírka potrvá až do 13. ledna. Vloni se vybralo rekordních víc jak 5 milionů korun.

V úterý 8. ledna se vypraví na koledu do ulic Plzně opět netradiční trio králů ve složení biskup Tomáš Holub, radní města Plzně Martin Zrzavecký a hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. Ti se vydali společně koledovat i v loňském roce (více se dočtete zde). V Plzni bude jezdit navíc Tříkrálová tramvaj, která bude vozit zájemce zdarma. Cestu jim zpestří koledníci, hudebníci a také emeritní biskup František Radkovský, který při této příležitosti bude opět hrát na kytaru a zpívat.

"Považuji si za čest, že tato tradiční sbírka, díky které se v celé České republice vybrali již stovky milionů korun, začíná v Plzni právě v prostorách radnice. Mám radost, že účastníci sbírky mají touhu pomáhat druhým, kteří mají nějaké problémy a pomoc potřebují,“ řekl při zahájení sbírky primátor Martin Baxa. Poděkoval koledníkům a popřál, ať se jim podaří vybrat do kasiček co nejvíce peněz. K jeho poděkování a přání se připojil také biskup Tomáš Holub.

Plzeňská diecéze zahrnuje kromě Plzeňského kraje také Karlovarský kraj. Do ulic měst a obcí tak vyrazí přes jedenáct stovek koledníků. V Plzni je jejich počet kolem stovky.

"Část vybraných peněz jde na celostátní nebo mezinárodní projekty charity, pětašedesát procent zůstává v daném místě. V západočeské metropoli se z vybraných peněz například podpoří charitní ošetřovatelská služba, osobní asistence, sociálně slabé děti, bezdomovci a další potřebné projekty," říká Marie Fialová z plzeňského magistrátu.

FOTO: Magistrát města Plzně - Martin Pecuch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24