QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tříkrálová sbírka zanedlouho odstartuje. Zve k pomoci potřebným

29.12.2021 9:57

Již 22. rokem se bude pod taktovkou Charity České republiky konat největší pravidelná sbírka v republice, jejíž tradice se však počítá na staletí. Odstartuje již 1. ledna.

Foto__01_Jakub_Žák

V době probíhající pandemie lidí ohrožených nouzí přibývá, Tříkrálová sbírka na začátku roku 2022 je tak obzvláště významná. Neméně důležitý je i lidský a duchovní rozměr akce – koledníci žehnají příbytek dárce a píší na dveře iniciály tří králů K+M+B, zatímco dárce svým příspěvkem do kasičky koná dobrý skutek. Jde o společnou účast na pomoci druhému.

Babičky čekají doma na požehnání. Lidé, ve stáří osamocení, kteří už téměř nechodí ven, se každý rok velmi těší na setkání se třemi králi. Na osobní kontakt se těší i rodiny s dětmi, kontakty v době pandemie bylo velmi těžké zachovat a chybí všem,“ připomíná ředitel Diecézní charity Plzeň důležitou rovinu tříkrálového koledování. „Také požehnání domu či bytu je velikou milostí – každý rok jsou otcem biskupem požehnány křídy, požehnání K+B+M+2022 zůstává na daném místě celý rok.“

Charita přizpůsobí osobní koledování epidemiologickým opatřením platným v době konání akce, koledníci například nebudou vstupovat do vnitřních prostor domácností a budou vybaveni respirátory, na chodbách bytových domů bude zachován bezpečný odstup.

Zatím jsou v plánu tradiční zahájení v krajských městech plzeňské diecéze (Plzeňský a Karlovarský kraj), i když v komornějším duchu. V Plzni zahájí Tříkrálovou sbírku v pondělí 3. ledna od 16 hodin biskup Tomáš Holub v katedrále sv. Bartoloměje. Na společné zahájení se těší i v některých dalších městech, například v Klatovech se koledníci sejdou v neděli 2. ledna ve 13.30 hodin u sochy Panny Marie v zahradě Domova pokojného stáří Naší Paní, kde jim požehná P. Jaroslav Hůlle.

Foto__02_Jakub_Žák

Nové formy koledování z předchozího roku budou zachovány.

Charita hledala cestu, jak by mohla sbírka proběhnout s vládními opatřeními a rozhodla se pro umisťování statických kasiček na různá veřejná místa, jako byly neuzavřené obchody, lékárny, kostely či úřady, a také koledou online přes oficiální web www.trikralovasbirka.cz.

„Nové formy koledování budou zachovány i pro rok 2022, neboť jsou pro část veřejnosti přístupnější a zároveň mohou fungovat i při zhoršení epidemiologické situace. K možnosti podpory formou bankovního převodu jsme přidali i možnost přispět přes QR kód,“ říká koordinátorka z Diecézní charity Plzeň Helena Pachnerová.

Tříkrálovou sbírku je možné podpořit také osobním zapojením.

Charita stále hledá malé i velké koledníky a veřejná místa pro umístění statické kasičky. Zájemci se mohou hlásit hlavním koordinátorkám pro plzeňskou diecézi. A to Heleně Pachnerové na telefonním čísle 731 433 015 nebo emailu helena.pachnerova@dchp.charita.cz. Nebo Evě Karasové na telefonním čísle 731 591 852 nebo emailu eva.karasova@dchp.charita.cz.

Způsobů, jak do Tříkrálové sbírky přispět finančním darem, je už celá řada.

Ten tradiční zůstává stále stejný – do zapečetěné a charitním logem označené pokladničky koledujících tří králů. Vedoucí takové kolednické skupinky má vždy průkazku s oprávněním a může svou identitu prokázat občanským průkazem.

V období od 1. do 16. ledna budou také na veřejných místech, jako jsou lékárny, obchody, úřady či kostely, rozmístěny statické kasičky. Seznam těchto míst bude průběžně aktivován ZDE.

Bezhotovostním převodem na oficiální účet 66008822/0800 je možné Tříkrálovou sbírku podpořit až do 31. ledna. Variabilní symbol přitom určí charitu, obec či jiné kolednické místo, kam bude pomoc převážně směřována. Seznam variabilních symbolů naleznete ZDE.

Přispět lze i prostřednictvím „online kasičky“ na oficiálním webu www.trikralovasbirka.cz, a to až do 30. dubna příštího roku.

Kde a jak Tříkrálová sbírka pomůže?

Od října sepisují koordinátoři v místních charitách a dalších koledujících organizacích záměry, tedy konkretizují, na jakou pomoc bude určený výtěžek vykoledovaný v aktuálním roce.

Schválené záměry Tříkrálové sbírky jsou vždy zveřejněny na www.trikralovasbirka.cz/vyuziti. Jedná se nejčastěji o podporu charitních sociálních služeb. Těmi jsou vedle mnohých jiných například domovy pro seniory, pečovatelská služba, azylové domy pro matky s dětmi v tísni nebo sociálně terapeutické dílny pro lidi s handicapem.

 

foto: Jakub Žák

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24