QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Turisté se mohou vydat na místa, kde se točily známé filmy

22.06.2020 9:50

Filmová kancelář láká turisty na balíček filmových putování. Zájemcům představuje nejzajímavější místa v Plzeňském kraji, která posloužila jako kulisy pro natáčení.

2

Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje chce napomoci k obnově místního turistického ruchu, který narušila koronavirová pandemie.

"Během natáčení využívají filmaři místní firmy, taktéž obsazují velké množství ubytovacích kapacit a v regionu zanechávají miliony korun. Film a cestovní ruch jsou od počátku úzce propojené a naším cílem je tuto synergii po proběhlé krizi opětovně rozvinout,“ sděluje Petr Veruněk, vedoucí a zakladatel filmové kanceláře v Plzeňském kraji.  

V Plzeňském kraji vznikla celá řada slavných filmů. Například bez snímků Anděl Páně nebo Tři oříšky pro Popelku si neumíme představit Vánoce. O mnoha dílech možná místní obyvatelé ani netuší, že natáčení probíhalo právě v západních Čechách.

"Například Šumavu dnes mají diváci spojenu především s úspěšným seriálem Policie Modrava, ale toto západočeské pohoří hostilo i štáb filmu Nabarvené ptáče nebo nezapomenutelné trilogie s Tomášem Holým – Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. Oblíbenou lokací filmařů je taktéž klášter v Kladrubech, kde byla zčásti natáčena pohádka Tři bratři nebo televizní film Jiřího Stracha Santiniho jazyk,“ dodává Petr Veruněk.

Filmaři v kraji objevili už i zapadlé obce a bývalá sudetská městečka jako jsou Úterý, Olbramov nebo Rabštejn nad Střelou. Právě Rabštejnsko je oblíbenou lokací režiséra Tomáše Vorla, který zde natáčel trilogii Cesta z města, Cesta do lesa a aktuálně dokončuje snímek Cesta domů.

"Aktuálně zveme turisty na zámek Zelená Hora u Nepomuka, na němž se natáčel snímek Černí baroni," připomíná Radka Šmídlová, produkční filmových putování. Expozice Černých baronů bude otevřena až do konce srpna.

Filmové štáby pravidelně podporuje Plzeňský kraj. Zastupitelé aktuálně schválili podporu tří nových snímků v celkové výši 1,2 milionu korun. Jedná se o komedii Matky s Hanou Vágnerovou v hlavní roli, historické drama Il Boemo o životě a díle skladatele Josefa Myslivečka a o životopisný film Zátopek.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24