Turisté ve vedrech přeceňují své síly. Na Šumavě zkolaboval senior z Německa

07.08.2018 19:16

Nedaleko šumavského Plešného jezera dnes zkolaboval turista z Německa. Záchranářům se jej podařilo úspěšně resuscitovat. 

horska služba_foto QAP

Horskou službu zalarmoval dispečink linky 155 s tím, že nedaleko Plešného jezera zkolaboval pětašedesátiletý turista z Německa.

"Pohyboval jsem se shodou okolností nedaleko, takže u pána jsem byl během pěti minut. V tu chvíli se mu už za pomoci laické  resuscitace pokoušeli obnovit životní funkce náhodní turisté. Ihned jsem  tedy pacienta převzal a nasadil Automatický externí defibrilátor,“ popisuje start záchranné akce Václav Cypro  ze šumavské horské služby.

Přístroj vyhodnotil zdravotní stav turisty a doporučil jeden výboj. "Vzápětí dorazil i člen Informační a strážní služby Národního parku Šumava a okamžitě se zapojil. Spolu jsme dál pacienta  resuscitovali a defibrilátor postupně doporučil další tři výboje. Ten poslední byl úspěšný a muži se životní funkce obnovily,“ dodává záchranář s tím, že na místo dojela i sanitka a armádní vrtulník letecké záchranné služby z Bechyně.

"Vrtulník po příletu spustil pomocí palubního jeřábu lékaře a dalšího záchranáře na hráz Plešného jezera. Vzhledem k lepšímu stavu pacienta jsem pro ně mohl dojet a převézt je k turistovi. Zdravotníci si muže poté převzali a dál 
pokračovali v ošetření,“
uzavírá Václav Cypro.

Záchranáři pak turistu připravili k převozu a dopravili ho na heliport  heliport u osady Jelení vrchy. "My už jsme převzali pacienta s obnovenou srdeční činností. Takže bych chtěl poděkovat Horské službě i strážcům  Národního parku  Šumava za profesionální záchranu života. Bez jejich úsilí by se zřejmě pánovi nepodařilo pomoct,“ sděluje  lékař letecké záchranné služby  Zdeněk Pašek, 

"Velkou zásluhu na záchraně německého turisty mají kolemjdoucí, kteří se jej snažili za pomoci operátora Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje ihned  oživit,“ komentuje zásah Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl, že v současných klimatických podmínkách by si zejména  starší turisté měli plánovat trasy túr s ohledem na svůj zdravotní stav a reálné schopnosti.

FOTO: Ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24