QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Turisty na Železnorudsku vozí nový motovláček, zajede až na Černé jezero

12.07.2018 9:53

Velkou novinku mají v aktuální letní sezóně k dispozici turisté v Železné Rudě a okolí. Nově se mohou nechat svézt motovláčkem. Zajíždí až na Černé jezero.

WP_20180620_10_56_31_Pro

Největší novinkou letošní letní sezóny a bezesporu atrakcí pro malé i velké návštěvníky centrální části Šumavy bude silniční vláček, který začal v tomto týdnu vozit turisty. Vláček vyjíždí ráno z Železné Rudy a trasa vede přes Belveder, Hofmanky, Špičácké sedlo až na Černé jezero.

Lokomotiva se dvěma vagónky má celkovou kapacitu šedesát míst, další dvě místa jsou vyhrazena pro vozíčkáře. Spoj bude přes den pendlovat mezi Špičáckým sedlem a Černým jezerem a večer se vrací do Železné Rudy. Vláček jezdí v letní sezóně každý den kromě pondělí. Ráno vyjíždí z Železné Rudy v 9:30, dále potom ze Špičáckého sedla na Černé jezero v 10:15, ve 13:00 a v 15:00 hodin. Zpět z Černého jezera jede na  Špič. sedlo v 11:30, ve 14:00 a v 16:00. Spoj končí jízdou ze sedla do Železné Rudy v půl páté odpoledne.

"Důležité je pro nás ekologické kritérium, vláček jezdí na plyn a splňuje všechny emisní normy. Jízda mezi Špičáckým sedlem a Černým jezerem přijde na 50 korun, rodinné jízdné pro jednoho dospělého a dvě děti do 15 let stojí 80 korun. Dále jízdenky v jednotlivých úsecích Železná Ruda – Belveder, Belveder – Hofmanky a Hofmanky – Špičácké sedlo vyjdou na 30 korun. Vozíčkáři mají jízdy zdarma,“ říká starosta Železné Rudy Michal Šnebergr.

"Jízdní řád jsme museli skloubit s omezeními danými Správou Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava a také přizpůsobit Lesům ČR, které cestu mezi sedlem a jezerem využívají. Vláček bude užitečný pro vozíčkáře a další zdravotně postižené, kterým přinese snazší dostupnost celé oblasti a Černého jezera. Také senioři a rodiče s malými dětmi určitě tuto novinku uvítají,“ dodává Michal Šnebergr.  

Investice tohoto projektu přišla město na 5 milionů korun, z toho polovinu pokryla dotace od Ministerstva pro místní rozvoj a dále městu přispěl i Plzeňský kraj. Dle zájmu turistů a návštěvníků Šumavy o tento způsob dopravy plánují Železnorudští do budoucna připravit pro vláček i další trasy.  

FOTO: ITC Železná Ruda

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24