19.04.2024 14:00
Na Homolce slouží dětem nové hřiště – FOTKY
Nové houpačky a další zábavné herní prvky si mohou užívat děti v Plzni na Slovanech v lesoparku Homolka.
19.04.2024 14:00
Nové houpačky a další zábavné herní prvky si mohou užívat děti v Plzni na Slovanech v lesoparku Homolka.
18.04.2024 21:30
18.04.2024 15:31
Víkend 20. až 21. dubna přinese mnoho zajímavých akcí. Vyrazit můžete na pouť, do zoo nebo na pochod na podporu Hospice sv. Lazara v Plzni.
Tvarohový dort Míša rozhodně patří k dezertům, se kterými se před rodinou i návštěvou blýsknete. Z přípravy nemějte žádný strach! Pomůže vám kompletní FOTOPOSTUP!
Na přípravu budete potřebovat:
Korpus:
4 vejce - zvlášť žloutky a z bílků ušlehat tuhý sníh
4PL moučkového cukru
1PL oleje
4PL polohrubé mouky
1KL prášku do pečiva
1PL kakaa
Na krém:
750g tvarohu
150 - 180g moučkového cukru ( podle chuti )
200g másla
+ 300g jahod ( i více )
Poleva:
60g čokolády na vaření
50g másla
1PL mléka
Postup přípravy receptu:
Nejprve připravíme těsto na korpus. Žloutky, cukr a olej vyšleháme do pěny a za stálého šlehání přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem. Lepší je to přes sítko, aby se nevytvořily hrudky.
Do těsta postupně opatrně zapracujeme sníh, jen tak lehce stěrkou. Na dno dortové formy o průměru 26 cm upevníme pečící papír a vlijeme těsto. Vložíme do trouby rozpálené na 180°C a pečeme cca 15 minut. Můžeme zkusit špejlí. Formu necháme trochu zchladnout a korpus vyndáme na mřížku, kde ho necháme vychladnout úplně.
Pak opatrně sundáme pečící papír a vložíme korpus zpátky do formy.Teď vymícháme krém. Rozpuštěné máslo vyšleháme s tvarohy, je lepší přidávat je postupně, a s cukrem podle chuti. Krém navrstvíme na korpus, trošku s ním poklepeme o stůl.
Jahody naskládáme na krém a vtlačíme je do něj. Stěrkou krém urovnáme, aby byly jahody schované.
A na polevu rozpustíme ve vodní lázni nalámanou čokoládu s máslem a nakonec vmícháme lžíci mléka nebo smetany. Nalijeme na dort a urovnáme.
Dort vložíme do lednice a necháme ztuhnout, nejlépe přes noc, ale minimálně na dvě hodiny. Ještě než čokoláda úplně ztuhne, odkrojte ji kolem dokola nožem nahřátým v horké vodě. Krájíme také nahřátým nožem.
foto a recept: Andrea Motlíková
Více receptů najdete na blogu V kuchyni vždy otevřeno nebo v naší rubrice recepty - S Andreou v kuchyni.