QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

U Kamenného rybníka vznikne nová lávka pro pěší a cyklisty

13.03.2019 11:52

Zhruba 130 metrů dlouhá lávka překlene rozšířenou silnici vedoucí z Plzně na Třemošnou i železniční trať do Žatce. Podívejte se na situaci znázorněnou na mapě.

silnice na Třemošnou

Město postaví u Kamenného rybníka lávku přes dvouproudou silnici I/27. Na komunikaci je již nyní velký provoz a v budoucnu se ještě rozšíří o dva jízdní pruhy.

Lávka tak umožní chodcům bezpečné přecházení silnice od Kamenného rybníka směrem k arboretu Sofronka a Seneckému rybníku.

„Dosud zde pěší i cyklisté přecházeli a přejížděli přes frekventovanou komunikaci a následně na to přes trať v místě, kde není vyznačený železniční přejezd. Vybudování tři metry široké lávky, což zaručuje dostatek místa pro pohyb chodců i cyklistů, umožní bezpečně překonat silnice i tratě,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa.

Stavbu lávky zajišťuje Odbor investic Magistrátu města Plzně, bude hrazena z městského rozpočtu. „Město se bude finančně podílet i na vybudování veřejného osvětlení podél cesty od železniční zastávky Plzeň – Bolevec směrem k lávce. Náklady na tento projekt představují celkem 25 milionů korun včetně DPH,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář. 

Silnice I/27 bude rozšířena na čtyři jízdní pruhy v délce zhruba 1,6 km, a to v úseku v Plzni od Třemošenského rybníka směrem na Třemošnou. Rozšíření této značně frekventované komunikace má přispět ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Stavbu silnice, jejíž součástí je i jeden most, zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic ČR. Celkové náklady na stavbu představují 262,5 milionu korun, z toho se bude město Plzeň podílet částkou zhruba 25 milionů korun za výstavbu lávky a veřejného osvětlení.

„Zahájení stavebních prací se plánuje ve druhém čtvrtletí 2019, zprovoznění komunikací by se mělo uskutečnit za 18 měsíců od zahájení stavby, celá stavba včetně dokončovacích prací a ozelenění pak do dvou let od zahájení,“ doplnil David Malán z Odboru investic Magistrátu města Plzně. Dodal, že stavbu bude provádět Společnost Třemošenský rybník, která sdružuje stavební firmy SILNICE GROUP a.s. a VÁHOSTAV – SK, a.s.

MAPA: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24