U Ostende se budou kácet stromy! Město chce obnovit tamní les

23.02.2018 15:01

U Ostende v Plzni by v příštích letech měl vyrůst mladý les. Už na začátku března začne město s obnovou tamního lesního porostu. Na úvod dojde na kácení...

IMG_20180222_112233

Plánovaná obnova lesa v rekreační oblasti u Ostende u Boleváku začne v úvodu března. V lokalitě Pode Dvory dojde nejdřív na vymýcení starých stromů na ploše o rozloze jednoho hektaru. Následně město oblast zalesní borovicí a dubem. Do 15 let by na tomto místě měl vyrůst mladý les. 

Pro obnovu lesa jsou vhodné porosty ve věku 80 až 120 let, dřevo v nich trpí již různými chorobami. "Stromy, převážně borovice, jsou v této lokalitě staré 120 let. Jako každý les se musí po určité době obnovit, to znamená vyměnit zde staré stromy za sazenice a případně zasadit i jiné druhy. V tomto případě jsme zvolili borovici a dub, protože se nám tato kombinace osvědčila i při obnově jiných ploch městských lesů,“ uvedl Richard Havelka, vedoucí úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně.

"Při obnově lesních porostů postupuje správce městských lesů podle Lesního hospodářského plánu na léta 2015 až 2024, který byl pro Městské lesy Plzeň schválen rozhodnutím Krajského úřadu Plzeňského kraje v srpnu 2015. Každoročně správce městských lesů obnovuje 10 až 20 hektarů městských lesních ploch,“ doplnil náměstek plzeňského primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Těžba v lokalitě Pode Dvory bude provedena moderní harvestorovou technologií. Na pracovišti se bude pohybovat harvestor, tedy těžební stroj, který strom dokáže pokácet, odvětvit i nařezat na kusy, a vyvážecí souprava, která dopraví dřevo k nejbližší cestě. "Pracoviště bude označeno, ale přesto bude třeba dbát zvýšené opatrnosti kolem míst, kde bude probíhat těžební činnost,“ upozornil Richard Havelka. Apeluje na návštěvníky, aby nevstupovali do pracovních prostorů strojů a na skládky dřeva v okolí, na nichž bude uloženo přibližně 300 metrů krychlových dřeva.

FOTO: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24