QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

U řidiče MHD už si jízdenku nekoupíte. Jaké jsou další změny?

13.01.2021 14:50

Od 1. ledna 2021 došlo k několika změnám ve smluvních přepravních podmínkách. U řidiče si už třeba nekoupíte jízdenku, ale zase SMS jízdenka Vám přijde dřív.

IMG_0147

S novým platným tarifem přichází také úprava smluvních přepravních podmínek. Novinky jsou platné od začátku roku 2021.

Senioři nad 70 let už nepotřebují Plzeňskou kartu

Senioři ve věku nad 70 let mohou na území města Plzně nově cestovat zdarma pouze s dokladem totožnosti (občanský průkaz nebo cestovní pas), pokud ovšem mají stále platnou Plzeňskou kartu, mohou se samozřejmě prokazovat i její pomocí.

SMS jízdenka Vám přijde dřív

Často se Vám stávalo, že jsme si koupili jízdenku pomocí SMS a spoj Vám ujel, protože jste dlouho čekali na přijatou SMSku? Tenhle problém by měl být už minulostí. "Na četné žádosti vás - cestujících byl zkrácen interval pro přijetí SMS jízdenky na 1 minutu. Stále však platí, že do vozu lze nastoupit pouze s přijatou SMS jízdenkou," uvádí PMDP.

Oblíbená činnost malých dětí - mávání na řidiče- je minulostí

Chcete nastoupit do vozu MHD na zastávce na znamení? Stačí být pouze viděn řidičem. Už na něj nemusíte mávat. Najděte si takové místo, ze kterého bude osobou řídící vozidlo vidět. Povinnost mávat na řidiče už tedy neplatí. Zvyk je ovšem železná košile a pokud na řidiče mávat budete, určitě se zlobit nebude.

U řidiče si papírovou jízdenku už nekoupíte

Lidé o papírové jízdenky už neměli příliš vysoký zájem, proto byla tato služba zrušena.

Vyšší přirážka za předložení jízdního dokladu jiného cestujícího

Pokud přepravní kontrola nachytá cestujícího, který se prokazuje jízdním dokladem jiné osoby (např. Plzeňskou kartou či přeposlanou SMS jízdenkou), může mu ke standardní přirážce uložit také přirážku za porušení smluvních přepravních podmínek ve výši 1.500 Kč.

Foto: Qap.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24