QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

24.04.2024 19:58

Po třech letech se bude v Plzni hrát finále poháru!

Viktoria doma porazila Zlín 3:0

Účet za covid v krajských nemocnicích: 35 milionů vícenákladů, 250 pacientů

14.07.2020 11:36

Zhruba 35 milionů korun, takový je aktuálně účet za covid-19 v nemocnicích zřizovaných Plzeňským krajem. O tuto částku se od února do června navýšily výdaje zdravotnických zařízení.

1

V částce jsou zahrnuty zvýšené mzdové náklady i nákupy ochranných pomůcek a vybavení covidových pracovišť. Nemocnice během pandemie hospitalizovaly 250 pacientů s podezřením na nákazu koronavirem.

Nemocnice Plzeňského kraje vyplatily nad rámec běžné mzdy od poloviny března zhruba do poloviny května zaměstnancům odměny ve výši téměř 14,5 milionu korun. "V této částce jsou zahrnuty příplatky 250 korun na hodinu pro zaměstnance, kteří pracovali přímo na covidových pracovištích, a dále jednorázové mimořádné odměny za nadstandardní aktivity spojené s nouzovým stavem,“ říká šéf krajských nemocnic Plzeňského kraje Marek Kýhos.

Peníze si rozdělili zdravotníci i nezdravotníci hlavně za práci na lůžkových odděleních a v ambulancích, kde se léčili pacienti s podezřením na nákazu koronavirem, dále pracovníci odběrových míst a třeba též laboranti, kteří pracovali se vzorky odebranými pacientům s podezřením na nákazu.

Vícenáklady související s nákupem ochranných pomůcek a prostředků nad rámec běžného zásobení činí 14,6 milionu korun. "Důvodem je nejen obrovský nárůst spotřeby tohoto sortimentu, kam patří roušky, respirátory, ochranné obleky, brýle, rukavice, dezinfekce či ochranné štíty, ale také růst cen těchto výrobků při nástupu pandemie,“ vysvětluje Marek Kýhos s tím, že tyto vícenáklady budou dále růst. "I když hlavní vlna pandemie prozatím pominula, personál i pacienti budou i nadále používat ochranné prvky v mnohem větší míře, než bylo před pandemií běžné,“ doplnil.

Zbylé vícenáklady související s pandemií zahrnují zřízení a provoz covidových pracovišť včetně nákupů přístrojů a vybavení, například pro novou virologckou laboratoř.

Vícenáklady zatím hradí nemocnice z vlastních zdrojů. Očekává se ale, že se na nich bude podílet i systém zdravotního pojištění.  

Nemocnice ošetřily ambulantně několik stovek tzv. suspektních pacientů, což jsou pacienti, u nichž zdravotníci zjistili příznaky a měli podezření na nákazu koronavirem. Hospitalizováno bylo necelých 250 z nich. Nákaza se ale naštěstí prokázala jen u necelé desetiny z tohoto počtu. Z vyšetřených zaměstnanců nemocnic se nákaza potvrdila u 12 zdravotníků, přičemž někteří sami věděli, že se nakazili mimo nemocnici. "Přenos nákazy přímo v nemocnici mezi pacienty nebo z personálu na pacienty nebyl prokázán,“ říká závěrem Marek Kýhos. 

Na odběrových místech v krajských nemocnicích bylo od poloviny března do konce června testováno zhruba sedm tisíc pacientů, z toho přes dva tisíce byli samoplátci. Nejvíce odběrů v Plzeňském kraji provedla Domažlická nemocnice - přes 4200. Sestry Domažlické a Rokycanské nemocnice se také podílely na provozu sanitek, které zajišťovaly mobilní odběry. 

FOTO: Nemocnice Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24