Údajný americký generál obral ženu z Tachova o půl milionu

07.01.2020 11:43

Důvěřivá žena se s podvodníkem seznámila na internetu. Poslala mu přes půl mlionu korun, aby mohl opustit armádu a oženit se. Neváhala se dokonce zadlužit a část peněz si půjčila v bance.

policie

Kuriozní případ řeší policisté z Tachova. Obrátila se na ně 39letá žena s tím, že ji na internetu podvedl neznámý pachatel. S mužem, který se vydával za amerického generála, se seznámila na internetové seznamce loni v říjnu. Když mu přestala posílat peníze, hrozil dokonce vyhlášením války.

Podvodník tvrdil, že je 46letý Američan původem z Čech, kam se chce po ukončení vojenské mise v Sýrii vrátit a usadit se natrvalo.

"Proto, aby byl však z armády propuštěn a mohl se odstěhovat do České republiky, bylo nutné, aby si armáda myslela, že se stěhuje kvůli příbuzným. V souvislosti s tím poškozené tedy nabídl sňatek, s čímž dotyčná souhlasila. Aby mohl z armády odejít, bylo však nutné jej vyplatit. Za tímto účelem měl s poškozenou prostřednictvím e-mailu komunikovat zástupce armády, který postupně z oznamovatelky peníze vylákal pod různými záminkami, jako například úhrada peněz za dosazení náhradního vojáka na misi, úhrada za přepravu propuštěného vojáka soukromým letadlem, další částka byla požadována za nedodržení stanoveného časového limitu pro uhrazení předchozí platby,“ sděluje policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Poslední uvedenou částku ale už žena neposlala a "vojákovi" sdělila, že už mu žádné peníze nedá. "Ten začal ženě vyhrožovat s tím, že nezaslání požadovaných peněz může způsobit válku mezi Českou republikou a americkou armádou. Oznamovatelka již žádné peníze nezaslala, i tak ale přišla o více než 530  tisíc korun, kdy si část peněz půjčila v bance,“ dodává mluvčí.

Podobných případů už se objevilo více. Policisté proto nabádají ženy k velké opatrnosti. Varovat by je měla komunikace na internetu v cizím jazyce nebo v krkolomné češtině. Podvodníci zpravidla volí legendu, kdy se americký voják zamiluje do ženy, která je ve špatném psychickém stavu z dlouhodobé samoty nebo z rozvodu. Z ní pak pod příslibem sňatku vylákají statisícové částky. „Pokud se stanete obětí takového podvodného jednání, nechte si pro potřeby policie celou komunikaci, fotografie i další možné důkazy,“ uzavírá Dagmar Jiroušková.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24