QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Údajný lékař OSN vylákal z ženy přes čtvrt milionu! Seznámili se na sociální síti

20.05.2019 11:54

Policie upozorňuje na podvodníka, který se na sociálních sítích vydává za lékaře OSN a láká z žen peníze. Slibuje společnou budoucnost a "hraje na city" ve velkém!

DSC05279

Případem zoufalé ženy, která naletěla podvodníkovi na sociální síti, se začali zabývat rokycanští kriminalisté. Na ně se obrátila 58letá žena, která se s podvodníkem seznámila na sociální síti a postupně mu poslal přes čtvrt milionu korun.

Vše odstartovalo na začátku letošního roku, kdy se žena na síti seznámila s údajným lékařem ve službách OSN. Muž uvedl, že je Angličan, který studoval v Čechách, je vdovec a má nezletilou dceru. Po několika dnech nicméně žena konverzaci ukončila. 

Tím to ovšem neskončilo. "Přibližně po měsíci ji přes sociální síť opět kontaktoval cizinec – lékař hovořící česky, avšak vystupující pod jiným jménem než v prvním případě. Oznamovatelce bylo divné, že se na profilu nového virtuálního přítele nacházely stejné fotografie jako v prvním případě a že i tento muž má obdobný životní příběh jako její předchozí virtuální známost. Rozhodla se ale, že vyčká, jak se celá situace vyvine. Asi po dvou týdnech muž komunikaci ukončil. Po několika dnech se znovu ozval a začali si opět psát," popisuje mluvčí policie Dagmar Jiroušková.

Konverzace pokračovala a vygradovala až v plány na společnou budoucnost. Postupně začala ženě psát i údajná dcera lékaře. Spolu pak rozehráli se ženou doslovysokou hru na city. "Oznamovatelka uhradila příslušným společnostem výdaje spojené se zajištěním sňatku a s vytvořením společného účtu, aby mohla čerpat finance pro případnou další péči o nezletilou dceru v případě, že by se lékaři na misích něco stalo. Poškozená tak postupně zaslala celkem 260 000 korun, které navíc bylo třeba směnit na virtuální měnu – na bitcoiny," pokračuje mluvčí policie.

Podvod začala žena tušit ve chvíli, kdy jí muž opakovaně kontaktoval právě kvůli penězůpm zaslaným na společný účet. Další indicií podvodného jednání bylo i to, že ji kontaktovala společnost, které poslala finanční prostředky na vytvoření společného účtu, s tím, že došlo ke komplikacím spojeným s převodem finanční hotovosti ze společného účtu na její účet v České republice. Žena se tak obrátila na policii. "Kriminalisté zjistili, že obdobným případem zabývají již prostějovští kriminalisté, a tak jim případ z Rokycanska postoupili," dodává mluvčí policie.

Vyloučené tak není, že podobně podvedených žen bude víc. 

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24