QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Únik plynu ve Zbůchu! Zasahovali hasiči, proběhla evakuace- FOTKY

19.09.2021 10:19     19.09.2021 15:10

Ve Zbůchu na Plzeňsku zasahovali od rána hasiči u úniku plynu. Hlavní silnice, tedy Plzeňská ulice, byla v místě uzavřena. Došlo k evakuaci, na místě byli i pracovníci z laboratoře Třemošná.

zbuch unik plynu 3
zbuch unik plynu 3Zbuch uniik plynuzbuch unik plynu 1zbuch unik plynu 2zbuch unik plynu 4zbuch unik plynu 6

V neděli 19. září ráno došlo k úniku plynu ve Zbůchu. Hasiči evakuovali obyvatele z blízkosti, laboratoř Třemošná na místě prováděla kontinuální měření koncentrací. Hlavní tah z Plzně na Domažlice byl v místě uzavřen.

"Na úrovni bývalého dolu dochází k úniku zemního plynu z nadzemního zásobníku. Provádíme protipožární opatření. Též provádíme evakuaci nejbližších 5 domů cestou dobrovolných jednotek," uvedl dopoledne mluvčí hasičů Petr Poncar.

Evakuováni byli obyvatelé z okruhu cca 100 metrů. Silnice byla v místě uzavřena.

"Evakuovali jsme 29 osob bez zdravotních obtíží. 6 z nich odešlo k příbuzným, zbytek je soustředěn na požární zbrojnici, kde je o ně postaráno. Na místě je vedení obce, míří sem i laboratoř Třemošná. Spolupracujeme s Plynárenskou pohotovostní službou. Situace je pod kontrolou. Ulice Plzeňská je uzavřena," dodal Petr Poncar.

Hasiči na místě stále měřili koncentraci v okolí i v blízkých objektech. Na místo dorazil technik firmy, která zařízení dodala. "Zásobník byl odpojen a bude provedena jeho oprava. Časový odhad je v řádu hodin," uvádí Petr Poncar.

Zásah hasičů byl odpoledne ukončen, silnice už je průjezdná.

"Obyvatelé se vracejí do svých domovů. Plynárny zahajují tlakování rozvodu plynu. Komunikace už je otevřena. Ukončujeme zásah. Další už je na plynárnách," informuje odpoledne muvčí hasičů Petr Poncar.

foto: HZSPK

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24