QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Unikátní místa v Plzeňském kraji: Kostel sv. Vintíře u Hartmanic - FOTKY

18.04.2021 12:54

Také v Plzeňském kraji máme unikátní místa. Kostel sv. Vintíře v Dobré vodě u Hartmanic mezi ně určitě patří, a to díky unikátnímu skleněnému oltáři. Ten je přes tři metry vysoký...

kostel sv vintire foto miln janoch
kostel sv vintire foto milan janoch (2)Kostel sv vintire foto milan janochkostel sv vintire foto miln janoch

Díky skleněnému oltáři a skleněné výzdobě je kostel v Hartmanicích považován za unikát. Ne vždy tomu ale tak bylo. Po válce kostel chátral, v době komunismu byl kostel zcela vydrancován. Nachází se totiž v bývalém hraničním pásmu, a tak byl v totalitě využáván jako vojenský sklad.

Kostel pochází z roku 1709. Pojmenován je po sv. Vintíři. Blahoslavený Vintíř (německy Gunther nebo Günther, latinsky Guntharius, 950–1045) byl německý benediktinský mnich.

Kostel je vyzdoben skleněnou dekorací a unikátním skleněným oltářem. Oltář je vysoký 3,2 metry, je 4,5 metrů široký a váží 5 tun. Autorkou je Vladimíra Tesařová, sklářská výtvarnice, která v Dobré vodě žije a pracuje. S nápadem vytvořit skleněný oltář v kostele přišla sama výtvarnice, když viděla prázdný a zdevastovaný kostel. Na oltáři pracovala rok, v kostele je umístěn od roku 2002.

Kromě oltáře jsou v kostele i skleněné obrazy křížové cesty. Všech 14 zastavení kžížové cesty je vyobrazeno ve skle. Je zde i skleněná socha sv. Vintíře nebo skleněný obětní stůl.

 

foto: Milan Janoch
 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24