Úniková hra v rámci distanční výuky? Učitel boří mýty o nudných hodinách fyziky

24.02.2021 14:48

Učitel a zároveň i student Učitelství fyziky a informatiky pro 2. stupeň ZŠ Patrik Vaněk se v době online výuky začal více věnovat tvorbě únikových her.

children-593313_1920

Patrik Vaněk sice ještě studuje, ale v současně působí také jako učitel informatiky a fyziky na 16. ZŠ a MŠ Plzeň. Tvořit únikové hry začal, aby žákům oživil online výuku vloni na podzim. Prvotní nápad přišel 18. října a už o čtyři dny později ho kontaktovala společnost Microsoft s tím, aby na téma, jak tvořit únikovky v prostředí MS Teams připravil webinář. Patrik tak představil pravděpodobně první únikovou hru pro platformu MS Teams a jeho webinář od té doby nasbíral už 4800 zhlédnutí. Následoval webinář pro UčímeOnline, který má přes 2400 zhlédnutí, videonávod na vytvoření únikové hry v PowerPointu, jenž získal téměř 4100 zhlédnutí, a celá řada dalších webinářů pro různé organizace a školy.

Hotové únikové hry, nápady a inspiraci zveřejňuje Patrik Vaněk také na sociálních sítích. Jeho facebooková skupina Únikovky ve škole má v současné době úctyhodných 5 tisíc členů. Tématu únikovek se Patrik Vaněk věnuje i ve své diplomové práci, jejíž název zní Únikové hry v distanční výuce.

Virtuální únikovka je soubor úkolů, které vedou žáka nebo skupinu žáků herním prostředím. Cílem je za pomoci znalostí, logického myšlení, nejrůznějších stop, hádanek a indicií získat klíč k opuštění prostředí. Splnění stanovených úkolů je tedy cestou ven. "Využívání únikových her je jedním ze způsobů takzvaného problémového vyučování, tedy velmi efektivní didaktické metody, která v žácích podporuje rozvoj myšlení, schopnost řešit problémy a překonávat překážky. Zároveň jde o prvek gamifikace ve výuce, tedy využití herních prvků v mimoherním prostředí. Podobně jako u her, kde se postupně zvyšuje obtížnost, může i ve virtuálních únikových hrách plnit žák stále obtížnější úkoly. Hry se dají využívat i jako podpora kooperativního učení," uvedl Patrik Vaněk.

Foto: Pixabay

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24