QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Upozornění: V době voleb nebude možné vydat občanské průkazy na počkání

11.08.2022 8:05

Magistrát města Plzně upozorňuje na změnu legislativy. Občanské průkazy v době voleb nebude možné vydat na počkání. Podrobnosti naleznete v článku.

občanský průkaz_MVCR

„Aktuálně platný zákon o občanských průkazech již neobsahuje možnost vydávat přímo ve dnech voleb ‚na počkání‘ občanské průkazy bez strojově čitelných údajů a s dobou platnosti jeden měsíc, jako tomu bylo v minulosti. Doporučujeme proto občanům, aby si včas zkontrolovali platnost svých občanských průkazů a v případě potřeby si taktéž včas podali žádost o nový občanský průkaz,“ upozornil vedoucí magistrátního oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů Michal Stočes.

Ke změně legislativy došlo v loňském roce. Ve dnech konání voleb do zastupitelstev obcí a voleb do Senátu Parlamentu České republiky, tedy 23. a 24. září 2022, a ani během eventuálního druhého kola voleb do Senátu Parlamentu ČR ve dnech 30. září a 1. října 2022 nebudou vydávány ‚na počkání‘ občanské průkazy s omezenou dobou platnosti.

V souvislosti s volbami je dobré připomenout, že kromě platného občanského průkazu může volič k prokázání totožnosti a státního občanství ČR použít i platný cestovní pas.

 

Foto ilustrační MVCR

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24