Uprchlý vlk z Bavorska se potuluje na Železnorudsku

09.10.2017 11:25

Pátrání po vlcích, kteří minulý týden unikli z Domu divočiny v Bavorsku, pokračuje. Jeden z vlků se podle národního parku potuluje v okolí Železné Rudy a Špičáku.

IMG_0532

Z Domu divočiny v národním parku Bavorský les uteklo celkem  šest vlků v noci na pátek minulý týden. Po zvířatech se okamžitě rozjelo velké pátrání. Národní park Šumava nyní potvrdil, že jeden z vlků se o víkendu pohyboval na Železnorudsku.

"Byl spatřen v sobotu odpoledne v prostoru mezi Železnou Rudou a Gerlovou Hutí. V neděli pak v oblasti Špičáckého sedla. My jsme pochopitelně okamžitě kontaktovali kolegy v Národním parku Bavorský les a také chovatele hospodářských zvířat v nejbližším okolí,“ informuje náměstek ředitele správy NP Šumava Martin Starý. "Následně jsme do terénu umístili odchytové zařízení. Naši pracovníci, kteří v této oblasti loví, byli také vybaveni narkotizačními střelami a pokoušejí se zvíře odchytit,“ dodává.

"Žádáme obyvatele a návštěvníky, aby se v případě setkání s vlkem k němu nepřibližovali, nebo se ho třeba nesnažili nahánět nebo krmit. Každé takové pozorování zároveň prosím hlaste buď pracovníkům Správy Národního parku Šumava, nebo na linku Policie ČR,“ apeluje mluvčí národního parku Jan Dvořák.

Dva z vlků už jsou po smrti. Jednoho přejel vlak, druhého zastřelili. Podrobnosti najdete v článku zde. V současné době je tak jisté, že ve volné přírodě Bavroského lesa a Šumavy se pohybují celkem čtyři vlci, kteří unikli z výběhu Domu divočiny. Celou záležitostí se dál zabývá i policie. Zvířata utekla z výběhu, který měl otevřený vchod. není jasné, jestli šlo o nedbalost nebo úmysl.

Národní park Šumava navíc žádá, aby lidé, kteří vlka spatří, volali na telefonní čísla 731 530 474 nebo 731 530 472.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24