QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Uznávaný urolog Jiří Klečka provedl první operaci prostaty laserem v Čechách

26.08.2018 7:55

„Chtělo to trpělivost,“ vzpomíná urolog Jiří Klečka z Plzně na dobu, kdy chtěl prosadit operaci prostaty laserem. Nakonec ji provedl jako první v Čechách, a to v plzeňské fakultní nemocnici.

CG0A2212

„Poznal jsem svět a vážím si toho, co tady máme,“ říká uznávaný plzeňský urolog, který je urologem vlastně náhodou. Původně chtěl být totiž plastickým chirurgem. 

V současnosti se doktor Klečka věnuje nejen urologii, ale i výzkumu a také výuce studentů. Jiří Klečka jako první v Čechách provedl operaci prostaty pomocí laseru tzv. fotoselektivní vaporizaci prostaty. Lékařské zkušenosti nabil i v cizině, pracoval mimo jiné v Paříži nebo v Německu.

„Když dokončíte medicínu, tak se musíte rozhodnout, co budete chtít dělat. A já jsem chtěl dělat plastickou chirurgii, bohužel v té době nebylo žádné volné místo. A tak jsem nastoupil na urologii s tím, že za rok přestoupím. Jenže já jsem si během toho roku tu urologii tak zamiloval, že jsem u ní už zůstal,“ vzpomíná na své začátky před dvaceti lety urolog Jiří Klečka, který je velmi uznávaný nejen v Čechách.

instrument-tray

Prosadit unikátní metodu a zcela novou operaci? Doktor Jiří Klečka musel mít trpělivost, výdrž a velké odhodlání. „Začal jsem dělat laserovou chirurgii prostaty, první operaci jsme udělali v roce 2006. To byla první provedená fotoselektivní vaporizace prostaty v České republice. Bylo to úplné unikum, byli jsme se to učit v Londýně,“ vzpomíná Jiří Klečka.

První operaci touto metodou realizoval doktor Klečka se svým týmem v plzeňské fakultní nemocnici, pak přišlo vyřizování s pojišťovnami a také zavádění operace do dalších českých nemocnic. „Snažil jsem se tuto metodiku rozvíjet. Na počátku to nebylo hrazeno pojišťovnami, nakonec se ale podařilo vyjednat hrazení ze zdravotního pojištění. A pak jsem předával ty zkušenosti do dalších nemocnic, klukům v Praze v Thomayerově nemocnici, v Olomouci a na dalších místech. Dnes se dělá operace touto metodou asi na šesti místech v republice,“ říká Jiří Klečka.

Prosadit zcela novou metodu ale není úplně jednoduché. „Musíte natrefit na ty správné lidi v tu pravou chvíli. Tehdy byl průkopníkem laserové chirurgie inženýr Stavař, který to měl jako koníčka. Tehdy začínaly laserové operace očí a on přišel s tím, že tato metodika existuje. Tak jsme si řekli, že to zkusíme rozvíjet v České republice. Nějakou dobu jsme strávili v Anglii, učili jsme se to tam a řekli jsme si, že to má smysl. Podařilo se sehnat první přístroj a první pacienty, zjistili jsme, že je to velice účinná a bezpečná metodika,“ vypráví Jiří Klečka a dodává: „Chtělo to trpělivost, celé to trvalo zhruba dva roky.“   

I když jde stále o drahou metodu, doktor Klečka je přesvědčený, že šetří finance. „Metodika je to pořád drahá, ale společnosti ušetří peníze. Hlavní výhodou je miniinvazivita. Pacienti jeden den přijdou, druhý den je operace a další den jdou domů a vrací se velmi rychle do normálního života. Lidé tak po operaci nemají komplikace, nevyžadují žádnou další péči, vrací se rychle do pracovního procesu, nečerpají sociální dávky. Takže se nakonec na tom ušetří. Bohužel my ty systémy máme rozdělené, zdravotní a sociální spolu nekomunikují. Když ale například v Anglii udělali rozbor, tak zjistili úsporu 30 % oproti té klasické metodě,“ vysvětluje Jiří Klečka.

Nejen díky medicíně, ale i svým sportovním koníčkům, zejména triatlonu, běhu a cyklistice, poznal pan doktor Klečka značnou část světa. Jak sám ale říká, v Plzni se mu líbí nejvíce. „Mám srovnání z různých části světa, ale Plzeň je nádherné město s řadou možností. Já bych moje město neměnil, jsem tak trochu patriot ,“ usmívá se a dodává: „Měli bychom si vážit toho, co tady máme."

foto: Urocentrum Plzeň a QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24