V areálu nemocnice na Lochotíně začala stavba nového pavilonu - VIZUALIZACE

18.09.2018 12:49

Poklepem na základní kámen začala oficiálně stavba nového pavilonu psychiatrie v areálu FN Plzeň na Lochotíně. Pavilon vyjde na víc jak 350 milionů. Podívejte se na VIZUALIZACI!

1
1234foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (14)

V areálu fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně odstartovala v úterý další z velkých staveb. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších projektů. Jako jediná nemocnice v republice bude mít samostatný pavilon psychiatrie.

Nový pavilon přinese pacientům vyšší komfort a zároveň umožní rozšíření ambulantních provozů. Výstavba je financována z prostředků integrovaného regionálního operačního programu a za účasti financí ze státního rozpočtu.

"Dnes se plzeňská psychiatrická klinika s kapacitou 70 lůžek nachází ve dvou poschodích interního pavilonu v lochotínském areálu Fakultní nemocnice Plzeň. Je jediným zařízením v regionu, které je schopno poskytnout akutní psychiatrickou péči pro pacienty všech psychiatrických diagnóz. Reforma psychiatrické péče neznamená jen zvýšení dostupnosti a komfortu poskytovaných zdravotních a sociálních služeb pro duševně nemocné, ale i humanizovat psychiatrickou péči, modernizovat poskytované zdravotnické služby a zlepšit kvalitu života duševně nemocných osob,“ vysvětluje ředitel nemocnice Václav Šimánek.

"Na nové klinice bude na jednotlivých odděleních plně fungující akutní lůžková péče pro diagnostickou, léčebnou, ošetřovatelskou a konsiliární péči, poskytována bude i péče ambulantní, preventivní, krizová, rehabilitační a psychosociální. Přijetí pacienta v akutním stavu bude možné nepřetržitě po dobu 24 hodin a 7 dní v týdnu, nepřijetí bude možné jen s ohledem na překročené kapacitní možnosti příjmového oddělení. Ze současného počtu 76 akutních lůžek bude v novém pavilonu zvýšen počet na 90. V průběhu posledních let počet hospitalizovaných i ambulantně ošetřených pacientů na PK FN Plzeň vzrostl. Počet všech ambulantně vyšetřených pacientů rok od roku stoupá,“ popisuje budoucnost nového pavilonu přednosta psychiatrické kliniky Jan Vevera.

Prostor pro pavilon je připraven v lochotínském areálu FN Plzeň, bude se nacházet u interního pavilonu v blízkosti vchodu A a nabídne pacientům jedno a dvoulůžkové pokoje.

Zároveň dojde k úpravě místní komunikace vedoucí k heliportu. Pro akutní uzavřené oddělení bude vybudované i vnitřní venkovní atrium s travnatými prostory a zelení, pro řadu pacientů bude dočasně jediných místem, kam se dostat na čerstvý vzduch a opustit vnitřní prostory budovy a oddělení.

Financování nové čtyřpatrové budovy za zhruba 354 milionů korun je z 85 % plánováno z evropských fondů a 15 % bude hrazeno příspěvkem ze státního rozpočtu. hotovo má být v roce 2019.

foto-qap-cz (4)

FOTO: QAP.CZ

Vizualizace: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24