QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Borském parku vyroste nová prosklená vstupní brána - FOTKY

03.08.2022 13:10

Jednopodlažní, 80 metrů dlouhý, pavilon bude sloužit jako vstupní brána do oblíbeného parku v Plzni na Borech. Jak bude vypadat? Kdy se začne stavět?

Borský park revitalizace_QAP (2)
Borský park revitalizace_QAP (2)Borský park vizualizace MMP (3)Borský park revitalizace_QAP (3)Borský park vizualizace MMP (1)Borský park vizualizace MMP (4)Borský park revitalizace_QAP (18)Borský park revitalizace_QAP (8)Borský park revitalizace_QAP (7)Borský park revitalizace_QAP (1)Borský park revitalizace_QAP (6)Borský park revitalizace_QAP (13)Borský park revitalizace_QAP (14)Borský park revitalizace_QAP (11)Borský park revitalizace_QAP (5)Borský park revitalizace_QAP (9)Borský park vizualizace MMP (2)Borský park revitalizace_QAP (10)Borský park revitalizace_QAP (12)Borský park revitalizace_QAP (4)Borský park revitalizace_QAP (16)Borský park revitalizace_QAP (15)Borský park revitalizace_QAP (17)Borský park revitalizace_QAP (19)Borský park revitalizace_QAP (20)

Borský park je největším parkem města Plzně. Mnoho lidí zde tráví svůj čas, běhá, sportuje. Část parku, ale hyzdí bývalá točna tramvajové linky. V tomto prostoru nyní vznikne pavilon, který bude sloužit jako pomyslná brána do celého parku. Prosklená jednopodlažní budova s plochou zelenou střechou by v květnu 2023 měla obyvatelům nabídnout kavárnu, půjčovnu sportovních potřeb i toalety.

Řešené území, tedy severozápadní cíp Borského parku, je ohraničené ulicemi U Borského parku a Klatovskou třídou. „Tohle místo se konečně bude moci nadechnout. Všichni si ho pamatujeme jako místo s nevábnými stánky kolem konečné tramvaje číslo 4. Věřím, že to, co připravili architekti, má urbanistickou kvalitu. Je to nízký, prostorný, jednopodlažní objekt, kde bude kavárna. Chtěli bychom, aby součástí byla i půjčovna sportovních potřeb,“ řekl při slavnostním zahájení revitalizace Pavel Šindelář, primátor města Plzně.

Zajímavým prvkem projektu je zakomponování kolejí. Jedna kolej bude demontovaná, druhá zůstane na místě. „Pavilon je tvořen ze dvou částí, které jsou spojené střechou. Tam vzniká průchod, který vytváří vstupní bránu do Borského parku. A právě do té pomyslné brány by měly vést koleje,“ prozradil plány Tomáš Duzbaba, výrobní ředitel stavební firmy Silnice NEPOMUK. „Koleje zůstanou zachovány jako připomínka toho, že tady stávala tramvajová točna,“ doplnil ho primátor Pavel Šindelář.

Revitalizace části parku za 30 milionů korun bez DPH byla slavnostně zahájena 3. srpna 2022. Už na jaře zde proběhly přípravné práce. Součástí projektu jsou i krytá nástupiště u zastávek tramvaje, zeleň a mobiliář. „Práce započnou již tento pátek 5. srpna. Samotný objekt se začne stavět na přelomu srpna a září. Hrubou stavbu bychom mohli mít do zimy,“ upřesnil Tomáš Duzbaba.

Foto QAP, vizualizace MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24