QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Chudenicích chystají rekonstrukci statiky zámku - FOTKY

13.04.2021 13:14

V Chudenicích plánují rekonstrukci statiky zámku, opravy se mají týkat i zdejšího nejvzácnějšího tzv. andělského pokoje. Podle kastelána se stav velmi zhoršuje, praskliny jsou už i v klenbě...

chudenice zamek
chudenice praska klenbaoprava chudenicechudenice zamek

Starý czerninský zámek - Muzeum Josefa Dobrovského najdete v Chudenicích na Klatovsku. K Chudenicícm se váže bohatá historie jedné z nejstarších českých osad, je úzce spjata se šlechtickým rodem Černínů. V okolí najdete zámek Lázeň sv. Wolfganga, známou rozhledu Bolfánek, Americkou zahradu, Kvapilovo jezírko a další zajímavá místa spjatá například s působením Josefa Dobrovského.

V současné době se na zámku pokouší o dotaci na rekonstrukci. Ta je podle kastelána nutná a nesnese odkladu. „Stav se zhoršuje a opravu nemůžeme dál oddalovat,“ uvádí kastelán zámku v Chudenicích Ludvík Pouza.

Je nutná oprava statiky zámku zejména v jedné z nejcenějších místností zámku v tzv. modrém či andělském pokoji. Kvůli narušené statice zdiva jsou prostory v havarijním stavu, celá stavba se hýbe, je silně narušena její statika a v andělském pokoji praská klenba i zdivo. „Kolem zámku byl všude příkop a asi byl nevhodným způsobem zasypán, proto budova klesá,“ uvedl kastelán zámku Ludvík Pouza.

Dotaci na statické zajištění jižního křídla zámku žádá městys Chudenice, který je od roku 1945 majitelem budovy. „Jde o instalaci ocelových táhel, které budou bránit rozestupování obvodových zdí v této části zámku,“ sdělil starosta Chudenic Martin Dolejš.

Odhadované náklady na stavbu jsou téměř 700 tisíc korun. "Do konce dubna 2021 by mělo být jasné, zda městys dotaci dostane. Projekt není vyloženě postaven na restaurátorských pracích. Jedná se především o stavebně-inženýrské práce. Při výběrovém řízení bude tedy obec poptávat klasické stavební firmy," dodal Dolejš.

Čtěte také:
Tip na výlet u Chudenic: NS Žďár. Přes Americkou zahradu, kolem rozhledny Bolfánek

foto: fcb Starý czerninský zámek - Muzeum Josefa Dobrovského, Chudenice
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24