QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Chudenicích se bude konat pochod, návštěvníky zavede i k rozkvetlým sakurám

03.05.2022 16:56

Start pochodu je od 9 do 11 hodin na zámku v Chudenicích. Trasa vede po všech pamětihodnostech Chudenic a je vhodná i pro rodiny s dětmi.

CG0A0383

V sobotu 7. května oslaví Muzeum Josefa Dobrovského v Chudenicích, které sídlí na tamním starém zámku, 80. narozeniny. "Muzeum založil kulturní pracovník a nadšený turista, milovník historie i sportu Adolf Roubal v roce 1942. První muzeum pod názvem Síň Josefa Dobrovského bylo otevřeno na rozhledně Bolfánek nad Chudenicemi. Právě tam mu lidé z městečka a okolí přinášeli různé předměty a písemné dokumenty, které vytvořily základ expozice. Brzy ale přestala věž rozhledny muzeu stačit a tak o pět let později, v roce 1947, bylo muzeum přemístěno do městečka na starý zámek, který obec získala od státu pro kulturní účely. A tam se v jeho přízemí nachází dodnes," popisuje historii muzea kastelán zámku Ludvík Pouza.

Uvidíte nejen rodný dům Adolfa Roubala, kapli sv. Anny, Bolfánek, Kličkovu vyhlídku, ale i rozkvetlou sakurovou alej.

Cíl pochodu bude tentokrát opět na zámku, kde na účastníky pochodu bude čekat občerstvení v podobě opékání buřtů a zdarma budou moci navštívit i expozici chudenického muzea.

Akci pořádá Starý czerninský zámek - Muzeum Josefa Dobrovského v Chudenicích ve spolupráci s Knihovnou Chudenice, za finanční podpory Plzeňského kraje a Městyse Chudenice. 

Foto: rozhledna Bolfánek / QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24