V Domažlicích byl odhalen památník osvobození - FOTKY

06.06.2021 17:42

Iniciativa k vytvoření památníku osvobození vzešla od rodin čtyř amerických veteránů, kterým bylo v roce 2016 udělené čestné občanství města Domažlice.

farář gierga žehná pomínku
památník osvobození přípravná fázefarář gierga žehná pomínkustarosta Novák a atašé Black odhalili památníkveřejnost při odhalení památníku

Nový památník osvobození byl v neděli 6. června odhalen v Domažlicích v Chodské ulici pod zahradou Chodského hradu. Jeho autorem je klatovský sochař Václav Fiala. Pro umístění díla byl vybrán tento pozemek, neboť jde o místo, kolem kterého přicházeli do chodské metropole v květnu 1945 první američtí vojáci. Památník tvoří dohromady kamenné lavice a stůl s položenou vojenskou přilbou a chodským kloboukem a dále žulový monolit s motivem americké a české vlajky.

Iniciativa k vytvoření toho díla vzešla od rodin čtyř amerických veteránů. Příbuzní Matta Konopa, Roberta Gilberta, Jamese Duncana a Hermana Geista uspořádali v Americe sbírku na pořízení uměleckého díla s úctyhodným výsledkem - 20 tisíc dolarů. Město Domažlice doplatilo podobnou částku. "Vznikla důstojná připomínka nejen amerických vojáků, čestných občanů města, ale všech, kteří se na osvobození Domažlic podíleli. Kombinace památníku s místem, kde bude možné posadit se, odpočinout si a zamyslet se nad událostmi sice minulými, ale věřím, že stále promlouvajícími k lidem žijícím v dnešní době, považuji za skvělý nápad," konstatoval domažlický starosta Zdeněk Novák. 

Na slavnosti k přítomným promluvili starosta Zdeněk Novák, místostarosta Stanislav Antoš, kulturní atašé americké ambasády Erick W. Black a autor Václav Fiala. Zazněly také státní hymny USA a ČR a tečkou za odhalením bylo požehnání novému artefaktu, které provedl domažlický farář Miroslaw Gierga.      

Foto: Josef Babor          

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24