QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Domažlicích byla otevřena moderní mateřská školka pro 75 dětí

25.12.2021 8:05

V domažlické Petrovské ulici byla otevřena nová budova mateřské školy, kde najde zázemí až 75 dětí. Součást budovy je také zahrada s vysázenými stromky a keři, které doplňují venkovní herní prostředí.

Nová mateřská škola v Domažlicích_foto město_2
Nová mateřská škola v Domažlicích_foto město_2Nová mateřská škola v Domažlicích_foto městoMŠ 3MŠ 2

Novostavba mateřské školy je umístěna v areálu bývalých kasáren, konkrétně pak v místech bývalého vojenského nástupiště. Jedná se o lokalitu, kde je plánovaná výstavba bytových domů. Při návrhu školky tak bylo nutné respektovat stávající zástavbu a zároveň vycházet z budoucího řešení celé lokality,“ popsal projektant Zbyněk Wolf.

Architektonický koncept vychází z jednoduchých tvarů bez komplikovaných detailů. Školka se skládá ze tří podlažních bloků, které mají plochou střechu. Na centrální vstupní část, s hlavním komunikačním prostorem, navazují dvě boční křídla, ve kterých se nachází samotný provoz školky.

Dominantní prvky fasády tvoří velkoformátová okna, která dětem poskytují maximální propojení vnitřního a vnějšího prostředí. Z hlediska barevného řešení je hlavní plocha fasády ponechána v nerušivé světlé barvě, na vstupní části a u venkovních únikových schodišť je použit dřevěný modřínový obklady s přirozeným vhledem dřeva a všechny pohledové kovové prvky spojuje zelená barva,“ zmínil projektant Wolf.

Ve školce jsou tři třídy, každá pro 25 dětí. Každá ze tříd tak tvoří samostatný funkční celek.

„Každé oddělení má samostatně řízené umělé větrání se zpětnou rekuperací tepla, což zajišťuje maximálně zdravé vnitřní prostředí. Na školce je dále zpětně využívána takzvaná šedá voda. Jedná se o vodu z umyvadel, která je zpětně čištěná a v kombinaci s dešťovou vodou využívána ke splachování toalet. V budoucnu je dále možné instalovat na střechu solární panely,“ doplnil místostarosta města Stanislav Antoš.

Celkové náklady dosáhnou cca 25,25 milionů korun bez DPH.

 

foto: město Domažlice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24