QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Horšovském Týně byl otevřen zrekonstruovaný most

01.12.2021 17:34

Od 1. prosince je v Horšovském Týně na Domažlicku oficiálně otevřený zrekonstruovaný most. Rekonstrukce si vyžádala několik desítek milionů korun. Most byl zcela uzavřen od května.

Most v HT zcela nové přemostění

Most v Horšovském Týně byl rekonstruován od konce května. Celkem si práce vyžádaly 38 milionů korun. Rekonstrukce mostu v celkové délce přemostění 37,5 m  byla realizována za jeho úplné uzavírky.

V rámci stavby bylo provedeno odstranění nosné konstrukce stávajícího mostu a ubourání horního povrchu spodní části stavby. Stávající plošné založení mostních podpěr bylo posíleno kořenovými mikropilotami. Pro přemostění řeky Radbuzy byla použita nosná konstrukce z předpjatých deskových prefabrikátů z vysokopevnostního betonu. Po obou stranách mostu byly provedeny železobetonové římsy v šířce 2,55 m, na římsy bylo osazeno ocelové zábradlí.

Oprava mostu byla dokončena dříve. „Most v Horšovském Týně byl zhotovitelem stavby předán do užívání o měsíc dříve a za to bych rád poděkoval. Jednalo se totiž o náročnější rekonstrukci, než bylo původně plánováno. Jsem si vědom, že omezení související s rekonstrukcí byla značná, ale věřím, že od teď most bude obyvatelům sloužit dlouho,“ uvedl náměstek hejtmanky pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Součástí rekonstrukce bylo také provedení ochrany kulturních památek, sochy a kříže, které jsou v bezprostřední blízkosti mostu na levém břehu řeky. Dále byly provedeny opravy části objízdné trasy a to v části obce  Horšovský Týn, Polžic a Meclova v celkovém rozsahu 7 600 m2.

Stavba byla hrazena z investičních prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 85 % nákladů a ostatní náklady z prostředků Plzeňského kraje pro rok 2021. Cena za stavební práce díla včetně služeb, přeložek sítí a projektové dokumentace je 37,74 mil. Kč.

foto: Krajský úřad Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24