V jakých oborech je v Plzeňském kraji nejvíce volných pracovních míst?

06.10.2019 12:28

Hledáte práci a zajímá vás, jaká volná pracovní místa v Plzeňském kraji převažují? Kdo je nejoblíbenějším zaměstnavatelem v kraji, kdo platí nejlépe? Pojďme se podívat, jak vypadá aktuální pracovní situace v našem regionu.

onlinestrategie (3)

Plzeňský kraj se dlouhodobě řadí mezi regiony s nejnižší nezaměstnaností. V průběhu roku 2018 dosáhla úroveň nezaměstnanosti hodnoty 1,9 %. To znamená, že zde rozhodně převyšuje počet volných pracovních míst nad uchazeči, kteří by o ně měli zájem. Hledáte práci a zajímá vás, jaká volná pracovní místa v Plzeňském kraji převažují? Pojďme se podívat, jak vypadá aktuální pracovní situace v našem regionu.

Plzeňský kraj: Nejvíce volných pracovních míst podle vzdělání

Podle nejnovějších ucelených statistik, které vydalo Ministerstvo práce a sociálních věcí v loňském roce, je nejvíce evidovaných volných pracovních míst určeno pro uchazeče se základním vzděláním. Konkrétně se jedná o 78,5 %. Pro uchazeče se středním odborným vzděláním s výučním listem necelých deset procent a nejméně pozic vyžadovalo vysokoškolské a vyšší odborné vzdělání.

onlinestrategie (1)

Mimochodem, co se týká poměru uchazečů a míst vzhledem ke vzdělání, jediná úroveň, ve které jsou čísla jakž vyrovnaná, je právě výuční list. Naopak kritický je nedostatek uchazečů se základním vzděláním, pro něž bylo v roce 2018 k dispozici přes 27 000 volných míst, ale bylo jich pouze 2 500. To znamená, že i v ideálním světě by se podařilo obsadit jen zhruba 9 % míst.

 

Důsledkem plně oživené ekonomiky se během roku 2018 poptávka zvyšovala. Celkově na jedno pracovní místo v Plzni v loňském roce připadalo 0,3 nezaměstnaných. To je poměrně šokující číslo, protože i v období posledního největšího ekonomického růstu v roce 2008 připadalo na jedno místo 0,8 nezaměstnaných.

 

Nejvíce volných pracovních míst? Obsluha strojů a zařízení

Nejvíce zaměstnavatelé v Plzeňském regionu hledají zejména pomocné pracovníky ve výrobě a montážní a manipulační dělníky. V minulém roce pro ně bylo vyhrazeno zhruba 20 000 míst. Dalším nedostatkovým zbožím jsou pak řidiči převážně nákladních automobilů, elektrotechnici, kuchaři a prodavači. Nalézt práci by neměl být problém ani  pro programátory, specialisty v oblasti průmyslového inženýrství, strojírenské techniky, svářeče, a zámečníky.

Řidiči, obchodní zástupci a zdravotní sestry? Nemáme.

Jsou určitá místa, na která se nedaří nalézt v Plzni vhodné kandidáty dlouhodobě. Klasickým příkladem jsou již výše zmínění řidiči nákladních automobilů. Dále je obtížné obsadit volná místa zdravotních sester či obchodních zástupců. Z méně kvalifikovaných pozic jde například o zedníky.

Ptáte se, co za to může? Hlavní příčinou těžké obsaditelnosti těchto míst jsou především vysoké nároky zaměstnavatelů, náročnost dané práce a zároveň nedostatečná odměna za takovou práci. To se týká jako finanční stránky, tak i málo atraktivních zaměstnaneckých benefitů, které firmy nabízejí.

Kdo naopak nemůže najít práci?

Podle údajů, které jste si mohli přečíst až doposud, to zní, že si může kdokoliv v Plzeňském kraji najít práci lusknutím prstu. Úplně jinou kapitolou jsou ale osoby se zdravotním postižením a absolventi středních a vysokých škol, kteří nemají praxi. Pro ně je sehnání práce skutečný boj. Minimum je také pracovních příležitostí na zkrácený úvazek, kterého by rády využily například matky na mateřské dovolené nebo ostatní matky malých dětí.

onlinestrategie (2)

Jedná se často o ženy s velmi dobrou kvalifikací, které jsou ochotné se vzdělávat, mají chuť osobně a profesně růst a velmi se snaží. Někteří zaměstnavatelé bohužel přesto nechtějí tyto ženy přijmout do zaměstnání, protože se bojí, že je s nimi čeká vyšší absence z důvodu nemocnosti dětí a další péči o ně.

Nejoblíbenější zaměstnavatelé v Plzeňském kraji

Zajímalo by vás, kam se vyplatí jít v Plzeňském kraji pracovat? Kde budete mít nejlepší pracovní podmínky, plat a benefity? Indicií by vám mohlo být například udílení cen Sodexo Zaměstnavatel regionu. V letošním ročníku, který byl vyhlášen v červnu 2019 se umístily ve dvou kategoriích následující společnosti:

 

Zaměstnavatel regionu do 500 zaměstnanců

1.ZF Engineering Plzeň, s.r.o.

2.Shape Corp. Czech Republic, s.r.o.

3.Konplan s.r.o.

 

Zaměstnavatel regionu do 5000 zaměstnanců

1.Plzeňský Prazdroj, a.s.

2.MBtech Bohemia s.r.o.

3.JTEKT Automotive Czech Plzen s.r.o.

Plzeňský Prazdroj, klenot mezi českými pivy a zároveň největší výrobce a exportér piva v Česku vyhrál hned dvě ceny. Je také nejžádanějším zaměstnavatelem regionu mezi studenty. A není se čemu divit. Nabízí totiž pro studenty placené stáže, brigády, odborné přednášky a trainee programy pro absolventy.

 

Stejně tak vítěz v kategorii do 500 zaměstnanců, ZF Engineering Plzeň, má studentům co nabídnout. Zájem má především o absolventy a nabízí jim práci včetně brigády a částečného úvazku. Jde o pozice technického charakteru jako tester, vývojář nebo analytik.

 

Pokud technické pozice nejsou to, co by vás zrovna lákalo, dobrou volbou je i kariéra Lidl. Momentálně obsazují v Plzeňském kraji asi tři desítky pracovních míst. Práce v maloobchodě sice není pro každého – musíte mít pevné nervy a úsměv na tváři za všech okolností, ale Lidl nabízí ve svém oboru mezi firmy, které nabízí nejštědřejší platové ohodnocení a benefity jako pět týdnů dovolené a stravenky.

foto a zdroj:onlinestrategie.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24