V Klatovech přibyla chybějící sociální lůžka. Lidé na ně čekají v pořadníku - FOTKY

05.06.2020 6:41

Oddělení zdravotně-sociálních lůžek vzniklo v takzvané vile v horní části areálu Klatovské nemocnice, kde dříve bylo plicní oddělení a dnes zde v přízemí funguje dětská skupina.

3
312567

Nová lůžka byla na první pacienty nachystána už na přelomu února a března. Kvůli pandemii koronaviru se ale zprovoznění dočkalo až nyní v červnu.

Lůžková stanice využívá dvě horní patra. Technické zázemí a zázemí pro personál je v suterénu. Za rekonstrukci prostor  zaplatil Plzeňský kraj 4,5 milionu korun. Na novém oddělní je 11 pokojů s celkem 17 lůžky.

"Naší snahou bylo vytvořit příjemné prostředí, aby bylo podobné tomu domácímu. Pokoje jsou jedno a dvoulůžkové. Každý má vlastní sociální zařízení s toaletou s bezbariérovým sprchovým koutem. Pokoje jsou vymalovány pastelovými barvami, nábytek má dekor dřeva a na každém pokoji je televizor a po celém oddělení obrazy,“ říká ředitel nemocnice Jiří Zeithaml.

Kromě pokojů a zázemí je na oddělení také velká koupelna pro imobilní pacienty, aktivizační nebo též denní místnost, kuchyň se společnou jídelnou, sesterna a vyšetřovna.  

Lůžka na novém oddělení jsou určena klientům, kteří nevyžadují přímo ústavní zdravotní péči, přitom nejsou schopni obejít se bez pomoci a ošetřovatelské péče. Pečující osobu ale nemají k dispozici.

Nemocnice provozuje zdravotně-sociální lůžka od roku 2008 a to na oddělení následné péče. Bylo jich ale zatím pouze devět. "Kapacita sociálních lůžek je ovšem na Klatovsku dlouhodobě nedostačující. Nemocnice má standardně v pořadníku kolem 35 zájemců o tuto službu. Proto jsme se s Plzeňským krajem dohodli na rozšíření této péče. Nově může nemocnice provozovat až 24 sociálních lůžek. Věříme, že s novou kapacitou se nám podaří poptávku na Klatovsku částečně nasytit,“ říká šéf krajských nemocnic Marek Kýhos.

FOTO: Nemocnice Plzeňského kraje

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24