QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V kraji přibydou další přestupní terminály. Na projekty přispěje Plzeňský kraj

20.11.2019 8:57

Budování přestupních uzlů v městech napříč regionem pokračuje. Terminály mají za cíl zkvalitnit veřejnou dopravu v kraji. Nyní přibydou přestupní uzly v dalších městech.

IMG_7499-ok

Takzvané terminály nebo-li přestupní uzly se staví ve městech napříč Plzeňským krajem. Největší terminál slouží už od prosince loňského roku v Plzni v Šumavské ulici. Cílem terminálů je zkvalitnit veřejnou dopravu. Cestující mají možnost lepších přestupů například mezi autobusy a vlaky.

Výstavbu přestupních uzlů podporuje také Plzeňský kraj. Teď poskytne finanční pomoc dalším městům na budování terminálů. "Rada Plzeňského kraje souhlasí s poskytnutím dotace městu Nýrsko ve výši 750 000 Kč na pokrytí části výdajů spojených s pořízením pozemků potřebných pro výhledovou realizaci akce Přestupní uzel u železniční stanice, Nýrsko. Dotace bude použita na pokrytí části výdajů spojených s pořízením potřebných pozemků," říká mluvčí kraje Alena Marešová.

Stavět se bude také na Plzeňsku. "Dále rada souhlasí s poskytnutím dotace obci Žihle ve výši 582 250 Kč na pokrytí části nezpůsobilých výdajů akce Přestupní uzel Žihle – železniční stanice, tj. na úhradu za nákup pozemků od Českých drah," dodává Marešová. Poskytnutí dotací musí ještě chválit Zastupitelstvo Plzeňského kraje.

V letošním roce došlo na spuštění provozu přestupn ího uzlu například v Plzni na Slovanech. Nedávno se ale otevřel také v Přešticích a v Nepomuku.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24