V kraji se každý rok pátrá po stovkách dětí. Připomíná je Pomněnkový den

25.05.2019 8:12

Pomněnkový den připadá každý rok na 25. května. Je připomínkou všech pohřešovaných dětí. Policie v Plzeňském kraji už letos vyhlásila pátrání po skoro dvou stovkách dětí.

3

25. květen je Dnem pohřešovaných dětí. Pomněnkový den byl poprvé vyhlášen v roce 1983 prezidentem Spojených států amerických Ronaldem Reaganem. Důvodem byla vzpomínka na šestiletého chlapece, který se právě 25. května 1979 v New Yorku ztratil po cestě do školy. Pomněnkový den nese svůj název odvozený od kvítku pomněnky, jehož překlad z angličtiny znamená "nezapomeň na mě“.

Také policisté v Plzeňském kraji každoročně pátrají po stovkách dětí. V roce 2018 vyhlásili takové pátrání přesně v 453 případech. "Většinou se jednalo o svěřence ústavních zařízení, přičemž přibližně v 75% šlo o pohřešované chlapce. U dětí, které se nevrátily do svých domovů, naopak převažovalo pátrání po dívkách, které utekly zejména kvůli partnerským vztahům. Mezi krizová období pro útěky dětí patří období vysvědčení a prázdnin, pro děti z ústavních zařízení i období návratu z povolené dovolenky," říká mluvčí policie Pavla Burešová.

V urgentních případech, kdy může být dítě ohroženo na zdraví nebo přímo na životě, využívají policisté speciální Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech. "Za jeho využití se dostává prostřednictvím médií veřejnosti velmi rychle informací o dětech, které byly do tohoto mechanismu zařazeny. V minulém roce byly na území Plzeňského kraje v tomto režimu 2 děti, které byly po krátké chvíli nalezeny," pokračuje policejní mluvčí.

Desítky dětí z Plzeňského kraje už se na seznamu pohřešovaných ocitly také v letošním roce. "V letošním roce pátrali policisté v našem kraji po 29 dětech, které se nevrátily domů, ale ve všech případech byla pátrání odvolána. Současně kolegové vyhlásili pátrání i po 145 dětech z ústavních zařízení, kdy je stále v pátrání 24 svěřenců," vypočítává mluvčí policie.

Na problematiku pohřešování dětí se policisté v těchto dnech mimořádně zaměří. Chystají se preventivní akce. "Děti dostanou od policistů drobné propagační věci – jako reflexní silikonové náramky s důležitými telefonními čísly, pomněnkové klipy či informativní letáky. Cílem tohoto projektu je informovat děti o rizicích útěků z domovů a rovněž snaha o aktivnější zapojení veřejnosti v případech, kdy by lidé svými informacemi mohli přispět k nalezení ztracených dětí," uzavírá Pavla Burešová.

 

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24