QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Liticích modernizují díky městu areál házenkářů, hotovo bude v říjnu

15.05.2022 10:24

Plzeň je známá nejen díky fotbalu, je tady také silná základna házenkářů, a to i Národní házené. V Liticích se tomuto sportu věnují také děti a mládež. Letos se dočkají moderního areálu.

litice hazena
litice hazenalitice hazena areallitice hazena areálahazena 4litice hazena areal 2hazena 6hazena 7hazena 3hazena 9hazena litice2

Národní, tedy česká házená, je specifickým sportem České republiky. Vznikl v roce 1905 a v současné době se nehraje nikde jinde na světě. Přesto házenou stále hraje několik desítek sportovních klubů a je registrováno přes 1000 aktivních členů. A patří sem i plzeňské Litice.

Plzeňský region je v tomto sportu velmi úspěšný a má i mistryně a mistry republiky. Samotný klub Plzeň – Litice hraje oblastní soutěž včetně dětských a mládežnických. „Klub velmi dobře funguje a nedostatečné zázemí jej limitovalo jak v trénincích, tak zejména při zápasech. Nová přístavba s rozměry 7 x 11 metrů nabídne 3 nové šatny včetně umýváren a WC,“ sdělil první náměstek primátora města Plzně Roman Zarzycký.

Náklady na přístavbu šaten činí téměř 4 miliony korun. Náklady jsou 3 966 000 Kč, z čehož hradí Národní sportovní agentura částku 2,5 milionů korun. Město Plzeň schválilo v roce 2021 dotaci ve výši 820 tisíc korun a místní městský obvod 190 tisíc korun. Díky značným nárůstům cen, zejména stavebního materiálu, byla částka do obdržení Rozhodnutí od sportovní agentury navýšena o více než 360 tisíc korun." upřesnil Zarzycký a dodal: „Nepřišlo nám fér, aby vše platil klub a na dlouhou dobu se zadlužil. Proto jsem předložil Zastupitelstvu města Plzně návrh na navýšení částky o 265 tisíc korun, což zastupitelé toto pondělí schválili.“

Dokončení stavby je plánováno v říjnu tohoto roku, což umožní zahájit nadcházející sezonu s novým zázemím. „Jsem rád, že jsme našli cestu jak našim házenkářům pomoci a podařilo se zajistit finanční prostředky na tuto stavbu. Díky podpoře města budeme mít na území Litic další nové sportovní zázemí. Nové šatny zlepší podmínky nejen při zápasech a trénincích pro naše sportovce, ale otevřou také možnost pořádat turnaje v dospělých, i mládežnických kategoriích," uvedl místostarosta městského obvodu Plzeň – Litice Michal Hausner.

Házená má v Liticích dlouholetou tradici. „V posledních letech se házenkáři také perfektně starají o výchovu mladých sportovních talentů a pracují s dětmi a mládeží,“ dodal místostarosta Michal Hausner.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24