QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V neděli hrozí velmi silné bouřky! Výstraha platí pro část Plzeňského kraje

28.06.2020 7:20     28.06.2020 12:44

V neděli 28. června odpoledne a večer očekávají meteorologové bouřky, v části regionu dokonce velmi silné, doprovázené přívalovým deštěm, nárazy větru a kroupami. Hrozí i vzestup hladin řek. 

nebe nad Plzní_QAP foto (9)

Výstraha před velmi silnými bouřkami, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), platí v Plzeňském kraji podle aktuálních informací pro Blovice, Horažďovice, Klatovy, Nepomuk, Rokycany a Sušici v době od nedělních 15:00 do pondělních 3:00 hodin.

"V neděli a v noci na pondělí se mohou vyskytnout i velmi silné bouřky, doprovázené krátkodobými úhrny kolem 50 mm, nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h) a kroupami," sdělují meteorologové.

"Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně," varuje ČHMÚ. 

Meteorologové dále vydali varování pře silnými bouřkami pro Domažlice, Horšovský Týn, Kralovice, Nýřany, Plzeň, Přeštice, Stod, Stříbro a Tachov. Se silnými bouřkami musíme počítat v neděli od 13 hodin do 20 hodin

"Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a podobně. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Je třeba dbát na na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty,“ upozorňuje dále ČHMÚ.

Velmi opatrní by měli být řidiči. Při řízení vozidla v bouřce je třeba snížit rychlost jízdy.

V Plzeňském kraji také hrozí vzestup hladin řek, a to na Horažďovicku a Sušicku. Výstraha platí od nedělních 20:00 hodin do 12:00 hodin v úterý 30. června. 

"Vlivem předchozího nasycení území a predikovaným srážkám očekáváme vzestupy hladin vodních toků s předpokládaným dosažením 1. SPA, ojediněle i 2. SPA, a to zejména na menších vodních tocích," informují meteorologové.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24