QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V nejbližších dnech se rozjedou další mezistátní vlaky

11.06.2020 13:03

Další koronavirová omezení v dopravě končí. Obnoveny budou například přeshraniční osobní vlaky do Německa a přibydou Západní expresy mezi Prahou a Plzní. 

QAP foto

"Po dohodě s objednavateli a zahraničními partnery obnovíme postupně od neděle 14. června do úterý 16. června provoz dalších mezistátních vlaků. Od 14. června se vracíme u vlaků Berliner k plnému jízdnímu řádu do Německa, a to včetně plánovaných cílových stanic v Hamburku a Kielu. Od pondělí 15. června pak v plném rozsahu obnovíme mezistátní dopravu Railjety Vindobona a Jižními expresy do Vídně, Grazu a Lince. Ve stejný den obnovujeme také regionální přeshraniční spoje do Německa a Rakouska. Opět tak nabídneme rychlé a komfortní cestování do zahraničí. Například cesta do Vídně nebo Berlína trvá přibližně čtyři hodiny, vlaky pojedou každé dvě hodiny a cestující mají ve vlacích k dispozici Wi-Fi připojení k internetu, restaurační vůz, speciální místa pro cestování s dětmi nebo pro přepravu jízdních kol,“ vyjmenovává rozsah změn a nabídku obnovených spojů Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD pro obchod.

Ve směru do Německa, Rakouska a na Slovensku se tak vrátí jízdní řády téměř ke stavu před epidemií COVID-19. Omezení zatím potrvá především u nočních vlaků a u několika dalších spojů, jejichž provoz je ovlivněn výlukami nebo uzavřením dalších zemí na trase vlaků. Obnovení jejich provozu se předpokládá po otevření hranic těchto států, pravděpodobně na konci června. Do 11. července je také omezen provoz linky Praha – Mnichov pouze na úsek Praha – Plzeň, a to z důvodu výluky a opravy tratě mezi Plzní a Domažlicemi a také na německé straně.

Od 15. června obnoví České dráhy ve spolupráci se zahraničními partnery také provoz téměř všech přeshraničních osobních vlaků na česko-německé a česko-rakouské hranici. Výjimky jsou způsobeny opět výlukami a opravami tratí. O několik dní později se tak rozjedou například regionální vlaky mezi Potůčky a Johanngeorgenstadtem.

V mezistátní dopravě tak zůstává omezení provozu především do Polska a Maďarska, kde obnovení mezistátních vlaků zatím brání omezení ze strany těchto států.  Naopak bez omezení pojedou od 15. června Pendolina mezi Prahou a Ostravskem a Jižní expresy.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24