QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V nemocnicích Plzeňského kraje leží 110 nakažených osob, virus je i mezi zaměstnanci

23.10.2020 19:30

V nemocnicích Plzeňského kraje došlo k ukončení desítek hospitalizací, nicméně kvůli kyslíkové nedostatečnosti byli přijati jiní pacienti. Ani mezi zdravotníky se počty nemocných výrazně nemění. 

3

"V nemocnicích akutní péče je v současnosti hospitalizováno kvůli onemocnění covid-19 necelých 110 pacientů. Nejvíce ve Stodské nemocnici, kde jich je přes 60", říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Kromě pacientů na JIP potřebují plicní podporu průběžně i pacienti na standardních lůžkách. 

Ani zdravotníkům se nemoc nevyhýbá, neschopenku má v současnosti kolem 70 zaměstnanců. Personál je však vhodně doplňován studenty a dobrovolníky z řad absolventů zdravotnických škol, proto nemocnice mohou poskytovat akutní péči v plném rozsahu.

V relativně širokém rozsahu zatím funguje i péče plánovaná, nicméně platí tato omezení:

  • omezeny otropedické operace, v nemocnici v Klatovech uzavřena ortopedická lůžka
  • omezeny některé chirurgické operace (mimo akutní)
  • krátkodobě pozastaven provoz porodnice ve Stodě

Předseda představenstva Nemocnic Plzeňského kraje Marek Kýhos děkuje všem zaměstnancům krajských nemocnic za jejich obětavost a nasazení, stejně tak jejich rodinám za vytváření příznivého domácího zázemí. 

"Náš respekt si zaslouží také studenti zdravotnických škol a fakult, kteří se nám hlásí a mají zájem vypomáhat v našich nemocnicích, stejně jako školám, které jim tuto výpomoc umožní a uvolní je z povinné distanční výuky. Děkujeme i prvním dobrovolníkům, kteří mají zdravotnické vzdělání, ale tuto profesi nevykonávají, že v těchto dnech projevili zájem se k vystudovanému oboru vrátit", dodal Marek Kýhos.

Foto: Ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24