QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Nepomuku osazovali sochu sv. Jana Nepomuckého - FOTKY

11.05.2021 16:47

Ve městě Nepomuk osazovali opravenou sochu sv. Jana Nepomuckého, a to na kruhový objezd U Pyramidy. Požehnání sochy se chystá o víkendu. A do soboty probíhá i veřejná sbírka.

foto nepomuk_cz_5
foto nepomuk_cz_5nepomuk_czfoto nepomuk_cz_17foto nepomuk_cz_3foto nepomuk_cz_2foto nepomuk_cz_6foto nepomuk_cz_47foto nepomuk_cz

Lidé mohou dokonce finančně přispět na umělecký podstavec pod sochu sv. Jana Nepomuckého na kruhovém objezdu v Nepomuku. Sbírku pořádá město Nepomuk. Příspěvek na opravu sochy věnovalo město Nepomuk, kámen darovala městu sponzorská firma.

Socha už byla na kruhovém osazena, podívejte se na fotky ve fotogalerii. "Socha bude slavnostně požehnána na kruhovém objezdu U Pyramidy dne 15. 5. 2021 ve 12 hodin," uvádí město Nepomuk na svých webových stránkách.

Socha sv. Jana Nepomuckého byla objevena nečekaně v roce 2019 ve Lnářích. "V prostoru zrušeného řeholního hřbitova, v zahradě Psychiatrické léčebny Lnáře, jež bývala do roku 1950 klášterní zahradou, byla v zemi zcela náhodou objevena socha sv. Jana Nepomuckého, jejíž stáří je více než sto let. Socha je sériový litinový výrobek zhotovený v roce 1913 v arcibiskupských železárnách v Rožmitálu pod Třemšínem," informuje dále město Nepomuk.

Socha byla původně vyrobena na návrh tehdejšího ředitele velkostatku Lnáře, lesmistra Theodora Mokrého, pro nedalekou obec Tchořovice. Důvody jejího ukrytí nejsou známy. Mohlo jít o opatření, aby nedošlo ke zničení například během války apod. "Jisté je, že socha byla uložena pietně a záměrně, protože její plastické části a obličej byly umístěny břichem dolů, aby je takovou měrou nehlodal zub času, např. vsakující se voda," uvádí dále město Nepomuk.

Více o sbírce.

Fotogalerie z osazení sochy - foto Milan Demela, www.nepomuk.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24