QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V parku Košutka se bude zpevňovat prasklá skalní stěna

14.10.2020 14:09

Město Plzeň bude zpevňovat prasklou skalní stěnu na Košutce u jezírka. Vlivem větru a eroze dochází k dalšímu pukání skalního masivu, který počal už v roce 2016.

Skalní masiv Kosutecke

V roce 2016 došlo na místě bývalého lomu ke zřícení pískovcového bloku. Město odstranilo uvolněné části kamenných bloků a začalo připravovat návrh zpevnění a zabezpečení skalních stěn. Situace se nedala řešit okamžitě, čekalo se na otevření Studentské ulice, protože komunikací nad poškozeným místem vedla objížďka, kterou denně využívaly tisíce aut.

Mezitím došlo vlivem vodní a větrné eroze k dalším puklinám. Nyní město přistoupilo k zabezpečení celého místa.

„Stávající velké erozní rýhy zajistíme drátokoši s výplní, kterou bude kamenivo trachyt, jenž barevně nevybočuje z generelu místních hornin, a to minimálně v pohledových plochách konstrukce. Dutiny za rubem drátokošů budou doplněny vhodným materiálem, který bude na povrchu ohumusován a zatravněn. Porucha na západním ohraničení zájmového území bude zajištěna jednak protierozním opatřením vegetačních pásů a jednak zajištěním krajnice silnice mikropilotami s železobetonovou převážkou,“ vysvětlil Evžen Kaucký z oddělení přípravy staveb Správy veřejného statku města Plzně a doplnil, že stávající plot nad hranou skalní stěny bude před zahájením prací demontován a po skončení prací obnoven. Část sloupků město nahradí, ostatní opatří novým antikorozním nátěrem. Sanace skalního masivu si nevyžádá větší dopravní omezení.

"Termín dokončení je stanoven na květen příštího roku. Náklady na stabilizaci skalní stěny jsou ve výši 7,9 milionu korun včetně DPH,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Foto: Magistrát města Plzně

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24