V Plasích je v plném proudu rozsáhlá rekonstrukce kláštera - FOTKY

05.04.2021 14:44

Rozsáhlý areál cisterciáckého kláštera v Plasích představuje jedinečnou národní kulturní památku, v současnosti prochází velkou rekonstrukcí. Nyní probíhají práce na plaské prelatuře.

plasy
4plasy rekonstrukce1153679plasyplasy2plasy 9plasy klaster1altan prelatury a barokni sypkyplasy klasterplasy klaster1plasy opatstvi pruceli

Stavební část projektu "Cisterciácký klášter Plasy - Obnova opatské rezidence" byla zahájena v říjnu roku 2020 a dokončena by měla být na konci srpna roku 2022. Pracuje se už na interiérových instalacích v rámci nové prohlídky, která bude návštěvníkům zpřístupněna v lednu 2023.

V rámci obnovy je v současné době v plném proudu hned několik typů prací. Na pohled výrazné jsou zemní práce, které se odehrávají na zahradě prelatury i při severní ohradní zdi kláštera. Na těchto lokalitách zároveň probíhá záchranný archeologický výzkum, který částečně navazuje na výzkumy předprojektové, uvádí Monika Tuková z kláštera Plasy.

plasy rekonstrukce1Právě při archeologických výzkumech v Plasích už došlo k zajímavým a překvapivým objevům. Objevena byla například středověká štola, mezi unikátní nálezy patří bezesporu i barokní jímka nebo nález gotických konstrukcí v budově Starého opatství, který způsobil změnu výsledné projektové dokumentace. Více o nalezení barokní jímky si můžete přečíst zde.

„Momentálně nejrozsáhlejší je výzkum na severozápadním nároží starého opatství, kde se při úpravách terénu a založení nových sítí dbá na ochranu středověkých konstrukcí, které se zde nacházejí jako pozůstatek staré klášterní brány. Středověké konstrukce jsou ošetřovány i v interiéru opatství, kde budou následně prezentovány veřejnosti jako součást nového návštěvnického centra,“ uvádí dále Monika Tuková.

Ke konci března vyrostlo u opravovaných budov také lešení. Opravena totiž bude i vnější fasáda Nové prelatury, a to včetně kamenných prvků, které se tu nacházejí.

Dále pokračují stavební práce ve starém opatství, kde byl demontován novodobý a silně poškozený krov. Odstraněny byly také nevhodně vystavěné novodobé konstrukce. Jedná se například o nastavěné půlpatro, snížené podhledy a přístavbu kotelny. Objektu se postupně navrací důstojná podoba,“ vyjmenovává Monika Tuková.

plasy 9V části prelatury se dokončuje průzkum a dokumentace omítkových vrstev, započala oprava oken a dokončuje se oprava stropních trámů. Souběžně se připravuje nová prohlídková trasa, která připomene působení rodu Metternichů v Plasích. Ta bude umístěna v dosud nevyužívané části kláštera. Nové interiérové instalace budou prezentovat autentické venkovské sídlo vyšší šlechty po roce 1870, ale netradičně formou volné prohlídky.

Opravy na plaské prelatuře probíhají v rámci projektu "Cisterciácký klášter Plasy - obnova opatské rezidence", který je spolufinancován z evropských fondů prostřednictvím dotačního programu IROP.

Náklady vyhrazené na stavební část projektu činí 101 850 000 Kč, přibližně 12 mil. je pak určeno na vnitřní vybavení, restaurování mobiliáře a realizaci interiérové instalace. 

foto: Archiv kláštera Plasy

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24