V Plasích proběhne opět Den ve vzduchu, představí se Kofstein i Šonka

24.04.2022 19:48

O následujícím víkendu se v Plasích na severním Plzeňsku bude konat letecká show známá jako Den ve vzduchu. K vidění budou i akrobatické kousky Martina Šonky nebo Petra Kofsteina.

FOTO_Pavel Němeček (56)

O víkendu 30. dubna a 1. května se na letišti v Plasích představí světové i historické stroje, návštěvníky čeká přelet Gripenů, stříbrný naleštěný krasavec Beechcraft C-45, vystoupení jednoho z nejlepších světových akrobatických pilotů Petra Kopfsteina či pilota Martina Šonky nebo hromadný výsadek parašutistů.

Na nebi bude k vidění i armádní helikoptéra, kterou lidé vidí obvykle jako záchranářský vrtulník. „Na Dni ve vzduchu předvedeme kombinaci vrtulníkové akrobacie a záchrany. Diváci uvidí vrtulník v různých pozicích a v manévrech, ve kterých ho normálně vidět nemůžou a nutno uznat, že W-3A Sokol akrobacii umí skvěle,“ říká pilot PZL W-3A Sokol a velitel 243. vrtulníkové letky ze 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely pplk. Ing. Petr Šafařík.

Tradičním účastníkem Dne ve vzduchu je Martin Šonka. Mistr světa Red Bull Air Race a jeden z nejlepších akrobatických pilotů nebude chybět ani u letošního ročníku.

Po dvou letech si v Plasích přijdou na své i milovníci historických strojů. Mezi nejvyhledávanější určitě bude patřit letadlo Avia BH-1. Letoun vyrobený v roce 1920 byl vůbec prvním moderním a zcela originálním strojem celodřevěné konstrukce společnosti Avia.

 

foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24