QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V plzeňské zoo jsou o víkendu na programu Slavnosti babího léta

10.09.2021 15:20

Tento víkend 11. a 12. září bude patřit statek Lüftnerka v Zoologické a botanické zahradě města Plzně Slavnostem babího léta. Zbystřit by měli hlavně milovníci květin a vína. 

1

Akce s podtitulkem Štědrý podzim nabídne návštěvníkům od 10 do 18 hod. především přehlídku jiřinek od jejich předních pěstitelů, kolekci módních kulovitých chryzantém a výstavu hroznového vína.

Zahrádkáři z Horní Bělé na severním Plzeňsku se pochlubí výpěstky pozdně letního a ranně podzimního ovoce. Hostem letošního ročníku tradičních Slavností babího léta bude Bečovská botanická zahrada.

Malé symbolické vinobraní připomínající, že na svazích Lochotína bývaly kdysi vinohrady a Lüftnerka je posledním místním viničným statkem, bude letos ve znamení vinařských soutěží v netradičním pojetí.

Jiřinky, původem z Mexika, jsou považovány za květinu národního obrození. V současnosti se jejímu pěstování věnuje už jen malý počet zahrádkářů. Nestorem jiřinkářské tradice na západě Čech byl Miroslav Hucl z Červeného Hrádku. Letošní výstavy se už však nedožil.

ilustrační foto

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24