QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V plzeňské zoo se narodila mláďata největšího hlodavce na světě, kapybary

07.10.2020 19:34

Největší hlodavec světa se v Plzni poprvé objevil v roce 1997, stejně jako například tučňáci, mary, komodští varani či zubři.  V posledních letech žije ve výběhu americké pampy s lamami a nandu pampovými.

kapybara 2020

Kapybara je hlodavec z rodu morčatovitých žijící v okolí velkých jihoamerických řek. Je přizpůsobena životu ve vodě a jejím okolí. Mezi prsty má plovací blány, které jí pomáhají jak k plavání, tak k pohybu po měkkém bahnitém břehu. V přírodě se živí spásáním vodních rostlin. Samci dosahují hmotnosti až kolem šedesáti kilogramů a délky více než jeden metr. Zvláště mladí jedinci jsou přirozenou potravou pro anakondy a kajmany. Žijí v rodinných skupinách, jeden dominantní samec, několik samic a jejich mláďata.

V plzeňské zoo kapybary chovají od roku 1997, kdy byla dovezena první zvířata z děčínské Zoo. Poslední mláďata tu odchovalii v roce 2008, ta se dožila až dvanácti let. Poslední dvě mláďata se narodila v roce 2012, ale po několika dnech uhynula.

Kapybary žijí ve společné expozici s lamami vikuňa a nandu pampovými. Mají k dispozici  dva bazény a velký travnatý výběh, kde se mohou celý den pást a dva bazény. Kromě trávy dostávají seno a v malém množství granule a kořenovou zeleninu.

Foto: Kateřina Misíková

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24