QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

V Plzeňském kraji se rozbíhá chytrá karanténa. Pomáhá i armáda

14.04.2020 21:22

Do regionu dorazili armádní medici a zdravotníci, kteří pomohou s odběry vzorků. Během úterý 14. dubna  proběhla jednání hejtmana se starosty v okresech nejvíce postižených koronavirem.

7

V úterý 14. dubna se v Plzeňském kraji rozběhla chytrá karanténa. "Na výpomoc kraji bylo poskytnuto 15 pracovníků Armády ČR, kteří vypomáhají v Plzni i na územních pracovištích Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje a také s odběry vzorků indikovaných pacientů. K dispozici mají dvě vlastní sanitky a personál. Dnes se uskutečnilo poslední doškolení armádních mediků a zdravotníků a zítra budou již fungovat v plném počtu,“ říká ředitel krajské hygieny Michal Bartoš a dodává, že odběrové týmy by měly být přednostně nasazeny na nejvíce zasažených místech, například na Domažlicku.

Počítá se také s tím, že armádní týmy brzy plně nahradí odběrové sanitky, které teď zajišťuje kraj, Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje a Fakultní nemocnice Plzeň. V případě potřeby však mohou být v provozu i souběžně.

Hejtman Josef Bernard v úterý 14. dubna jednal se starosty měst na Klatovsku, kde roste počet nakažených koronavirem.

"Jednali jsme se starosty o možnostech pomoci ze strany kraje, a to zejména v podobě dodávek ochranných pomůcek pro potřeby obce,“ uvedl Josef Bernard. Zvýšená pozornost bude věnována zejména desinfekci veřejných prostor, jako jsou zastávky veřejné dopravy, kontejnery na odpad, bankomaty, tlačítka na semaforech a podobně. "S dodávkami desinfekce do obcí nám významně pomáhají profesionální hasiči, kteří desinfekci připravují a také distribuují. V obcích si pak samotnou aplikaci zajišťují většinou jednotky dobrovolných hasičů,“ dodal hejtman.

Oslovené obce už desinfekci provádějí několik týdnu a podle starostů byla zavedena i  opatření v obchodech a na úřadech. Kraj nabídl ve spolupráci s profesionálními hasiči pomoc při zajištění dodávek desinfekce a také je schopen zajistit obcím ochranné rukavice a roušky.

V Klatovské nemocnici zahájí ve středu 15. dubna nové odběrové místo. Více jsme psali zde

Hejtman v úterý jednal také se starosty na Domažlicku, aby zhodnotili situaci po zavedení hygienických opatření přes velikonoční svátky. Všechny dotčené obce se pustily do dekontaminace vybraných prostor, kterou je podle hygieniků potřeba opakovat každých 24 hodin. Hasiči pravidelně zaváží do obcí desinfekci. Obce také požádaly o dodávky ochranných rukavic, což zajistí Plzeňský kraj během středy 15. dubna. Kraj nabídl obcím také pětilitrové rozprašovače na desinfekci.

FOTO: ilustrační, M. Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24