V Plzeňském kraji se začaly provádět odkládané operace

25.11.2020 19:46

V nemocnicích Plzeňského kraje se včera, 24. listopadu opět začaly provádět plánované operace, které byly v kvůli pandemii koronaviru a s ním souvisejícím vládním nařízením pozastaveny.

nemocnice L

Všechny nemocnice akutní péče od pondělka 23. listopadu kontaktují pacienty, kterým byl v říjnu a listopadu odložen zákrok, a nabízí nové termíny. Zároveň je vyzývají, aby náhradní termíny využívali a operace dál zbytečně neoddalovali. Není totiž vyloučeno, že se pandemie opět vrátí a tzv. elektivní péči bude nutno opět posouvat, přičemž ale opakované a dlouhodobé odkládání zákroků může některým lidem způsobit nevratné zdravotní komplikace.

Nemocnice akutní péče v Domažlicích, Klatovech, Stodu a Rokycanech prováděly v uplynulých týdnech všechny akutní operace. Z plánovaných pak ty, které buď přímo nesnesly odklad, nebo by posouvání termínu bylo rizikové. Příkladem jsou onkologické operace nebo plánované zákroky u pacientů, u nichž docházelo nebo hrozilo zhoršování zdravotního stavu.

Přesouvaly se jen ty operace, kde krátkodobý odklad nemohl mít vliv na zdraví pacienta. Z chirurgie se jednalo nejčastěji o operace křečových žil, plánované operaci kýl nebo žlučníku, apod. 

Návrat plánované operativy ve zkratce​

  • Plánovanou operativu obnovily 24. listopadu v téměř plném rozsahu Stodská a Domažlická nemocnice (obory chirurgie a gynekologie)
  • Rokycanská nemocnice obnoví kvůli organizačním důvodům plánovanou operativu do konce týdne
  • Klatovská nemocnice z důvodu širšího spektra chirurgických oborů a vyššího tlaku na lůžka bude plánovanou operativu obnovovat postupně
  • Nemocnice pacienty samy kontaktují a navrhují jim nejbližší možné termíny. Je zohledněna naléhavost jednotlivých případů. Není nuné, aby pacienti sami volali do nemocnic.  Nicméně, pokud chtějí realizovat operaci včas, mohou  být sami aktivní
  • Doporučuje se využít náhradních termínů nebo nejbližších možných a neodkládat zbytečně operace na pozdější termíny nebo dokonce na neurčito
  • Obava z nákazy nemocí covid-19 při operaci a následné hospitalizaci není na místě

 

Foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24